Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 februari 2012

Wittechocoladetaart met kardemom en rozewater

Vorige week was er een jarige, een nogal belangrijke jarige en deze geliefde 'birthday boy' mocht naar goede (relatief nieuwe) traditie zijn verjaardagstaart kiezen. Niet geheel zonder verrassing werd er decadent gebak met veel witte chocolade uitgekozen, in tweevoud (zie hier taart nummer twee). Wat voor mij een heerlijke zaterdag bakdag betekende.

Deze Oriëntaalse wittechocoladetaart met kardemom bestond uit twee lagen cake met daartussen wittechocoladeganache. Nieuw voor mij als toch redelijk ervaren bakker, was de fijngemalen witte chocolade die aan het botersuikermengsel voor het cakebeslag werd toegevoegd. Dat malen ging prima:

maar echt volledig smelten deed de chocola na toevoeging van 2el gekookt water niet, hoewel dat wel in het recept beschreven stond. Natuurlijk bleek dit geen probleem.

Na vermenging van het mengsel met eieren, vanille en zelfrijzend bakmeel met tot poeder gevijzelde kardemomzaadjes (dát ruikt erg goed!) werd het deeg tot cake gebakken. Misschien had ik de hoeveelheden moeten verdubbelen; het deeg was slechts genoeg voor een vorm van 22cm.

Afgekoelde cake doormidden snijden en elke laag besmeren met opgeklopte ganache van gesmolten witte chocolade, slagroom en 3tl rozenwater. Daar rolfondant overheen (€1,99 Xenos) en naar eigen inzicht decoreren (bijvoorbeeld met roosjes). Mag ik zeggen dat zilverparels niet, ik herhaal níet, uit zichzelf aan rolfondant blijven plakken? Dat betekende dus een priegelig gevalletje gaatjes voorprikken..

Zelfs bedekt met suikergoed ruikt de taart nog overheerlijk naar kardemom. En dat is ook de eerste smaak na het nemen van een hap kruimige cake. De smeuïge ganache zorgt voor een prettige consistentie in de mond, waarna vooral witte chocolade geproefd wordt om te eindigen in een hint van rozen. Zoals ik aanvankelijk al had bedacht zou oranjebloesemwater nóg beter zijn geweest dan rozenwater. De fondant is natuurlijk erg zoet, maar om eerlijk te zijn stoort dat niet. Schoonzus zegt later dat ze na elke hap taart even pauze nam om de verschillende smaken te laten komen en inderdaad is deze prachtige taart een genot om te eten. Ookal doopt de visite hem unaniem om tot 'bruidstaart'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten