Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 mei 2007

Uien snijden

Even een ui snipperen gaat handig als je met een scherp mes eerst 'kop en kont' wegsnijdt. De buitenste uitgedroogde uienrokken over de lengte ondiep insnijden en eenvoudig wegschillen. Dan de ontblote ui doormidden snijden ter hoogte van de nerf! Met de platte kant de halve ui op een plankje leggen en in reepjes snijden, parallel aan de nerf. De reepjes een kwartslag draaien en vervolgens weer in reepjes snijden. Deze laatste vallen door de opbouw van de ui in uienrokken als vanzelf in blokjes uiteen.
Helaas is deze methode niet traanvrij. Schijnbaar moet je een snee brood tussen je tanden klemmen tijdens het snipperen om traanogen te voorkomen, maar ik laat meestal 'kop en kont' zo lang mogelijk aan de ui zitten, dat helpt ook wel. (Of je lief vragen de uien te snijden...)
Uien op voorraad die het niet lang meer lijken te gaan maken, allemaal snipperen. De uitjes kunnen in de vriezer bewaard worden tot een geschikt moment.

4 opmerkingen:

 1. daisy (muis_jes@hotmail.com24-12-2009 16:37

  ik ben een keer op je blog gekomen en sinds dien helemaal verslaafd aan je bloggen. dit is al wel een oud stukje maar wil even een tip geven tegen traan ogen bij uien:
  wanneer je ze door de helft hebt gesneden even kort! onder de koude kraan afspoelen. vervolgens verder gaan met snijden en je hebt een stuk minder last van je ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te horen; dank je. En goeie tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees ook al een tijd met heel veel plezier je blogs en ben van plan eens vaker een reactie te geven.
  Je ogen tranen ook veel minder als je de uien onder de afzuigkap snijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou Martine, ik kijk uit naar je reacties!

  BeantwoordenVerwijderen