Bij de Ikea; dat wil zeggen: de Zweedse voedsel-afdeling voorbij de kassa's, kocht ik deze vera- merikaniseerde 'water-toevoegen-schudden-en-klaar'-mix voor Zweeds roggebrood. Dus water toevoegen, schudden (idd; even krachtig schudden was al wat er nodig was), met heel veel gedoe al het deeg uit het pak zien te krij- gen, in een ingevet cakeblik mikken, 45 minuten laten rijzen (onder een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen) en dan een uurtje in een voorverwarmde oven van 200°C. Dat leek me wel een wat hoge oventemperatuur voor een brood dat schijn- baar langzaam moet garen (gezien de bakduur), maar àla. Voor de zekerheid heb ik de vorm afgedekt.
Zeer, zeer makkelijk uit de vorm te verwijderen en hoewel het deeg aan de zoute kant was, is daar bij het uiteindelijke roggebrood niets van te merken. En nog redelijk vezelrijk ook, dat moet je ze nageven ('ze' =de broodmixmakers). Alleen een wel erg harde korst en idd een tikkeltje droog. Maar goed roggebrood verder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten