Als je voor een bepaald recept of gerecht amandelpoeder of gepelde amandelen nodig hebt, kun je dit natuurlijk in de winkel gaan kopen. Wijlen Baukje verkoopt genoemde ingrediënten voor veel te veel geld in elke supermarkt. Maar als je grotere hoeveelheden nodig hebt, zoals ik soms, kun je misschien beter ongepelde amandelen kopen bij een (Turkse) toko. Die zijn veel minder aan de prijs en bovendien is het eenvoudig amandelen pellen thuis.
Simpel. Breng in een steelpannetje genoeg water aan de kook en blancheer hierin de ongepelde noten. Niet te lang koken! De amandelen laten schrikken in een bak koud water en vervolgens goed uit laten lekken. En dan het 'verrukkelijke' werkje (voor de tv dus) van de schilletjes verwijderen. Neem hiervoor een amandel en druk aan de bolle kant de noot uit het velletje. Dit gaat heel makkelijk. Een tijdje zo verder prutsen om daarna de naakte amandelen op een schone doek uit te spreiden en heel, heel goed te drogen (ze gaan makkelijk schimmelen als ze vochtig worden weggeborgen). Voor amandelpoeder de benodigde hoeveelheid fijnmalen in een keukenmachine (of Braun Multiquick) en klaar ben je. Handig mee te nemen ook als snack.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten