Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 januari 2008

Route Nederland: vulkoeken van Bakker Bril

Óók in Voorst, nou ja, randje Voorst, zit nóg een illustere bakkerij: Bakker Bril. Wereldberoemd geworden in Voorst en omstreken door zijn speculaas en krentenbrood (vooral de kerststol is altijd zó rijk gevuld met noten, vruchtjes en spijs; dat zéér tegen mijn gewoonte in, één plakje stol echt al genoeg is; en kerststol met spijs van 'kont tot kont', wáár vind je dat nog?!?) Bij ons thuis echter eten we met name de gevulde koeken. En aangezien Bakker Bril aan de Rijksstraatweg van Zutphen naar Apeldoorn ligt (nr.24, in de bocht naar Wilp) en mijn vader vroeger in Zutphen woonde en in A'doorn werkte, wilde hij op de terugweg nog wel eens bij het bakkertje stoppen.

Nou is er echt iets héél bijzonders met deze vulkoeken. In de eerste plaats zit er al geen clichématige halve amandel bovenop, dus daarmee scoort de ambachtelijke bakker bij mij punten. Het deeg is ook geen conventioneel vulkoeken- deeg, maar lijkt nog het meest op speculaasdeeg, alleen nèt iets minder kruidig. Het sterkste punt van de vulkoek (5 voor €4,50) is dat de banketbakkersspijs er aan alle kanten tussenuit piept, wat uiteraard het idee doet rijzen dat de koek is samengesteld uit twee plakken deeg waartussen zo, hatseflats, een kwak spijs is gedaan. Dat zal waarschijnlijk ook wel zo zijn (nog niet zo lang geleden kon je vanuit het winkeltje van Bakker Bril recht de bakkerij inkijken - inclusief lemen vloer), maar de koek smaakt er niet minder om. Hoewel mijn lief van mening is dat het geheel te droog is.

1 opmerking:

  1. dit zijn dus ECHTE gevulde koeken..........
    en terecht WERELDBEROEMD!!

    BeantwoordenVerwijderen