Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 januari 2008

Hutspot zoals het hoort

Pinksternakels of pastinaken zijn één van de vroegst bekende groenten uit de moestuin. Voordat de aardappel haar intrede deed, waren pastinaken algemeen voedsel voor de armere bevolking.
De Leidse Hutspot, bekend van het Ontzet van Leiden in 1574, bevatte dan ook geen aardappelen, want die waren toen nog niet in de Nederlanden bekend. Pas in de tweede helft van de 18 eeuw kwam de aardappel hier op de markt en werd de eens zo geliefde, zoet smakende witte wortel vergeten.

Recep
Schil 500g grote wortelen en 400g pastinaken en snijd ze in plakken. Snipper 1 grote ui. Doe de wortel, de pastinaak en de ui in een pan met 200ml water, plaats een deksel op de pan en kook de groente tot ze zacht zijn. Stamp de hutspot niet al te fijn, meng er 50g boter door en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een flinke hoeveelheid tijmblaadjes.
Traditioneel wordt er klapstuk bij hutspot gegeten, maar de stamppot smaakt ook lekker bij ander vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen