Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 januari 2008

Hete bliksem

Recept
Schil 700g bloemige aardappels en snijd in grove stukken. Doe deze in een pan en vul aan met water tot de aardappels nèt niet onder staan. Schil vervolgens drie grote zoete (bv. Sweet Caroline) en twee kleine zure (bv. Elstar) appels en snijd eveneens in grove stukken (achten). Leg de appelstukken op de aardappel, bestrooi met 3tl kaneel en 1tl zout en breng aan de kook. Met het deksel op de pan het geheel in een klein half uur gaarkoken (de appels moeten gestoomd worden, terwijl de aardappels in het water garen). Wanneer de aardappels gaar zijn (priktest), het geheel, na afgieten, met aanhangend water tot brokkenpap stampen, als ware het aardappelappelcompote. Serveren met gebakken verse worst of een gehaktbal en jus. En volgens mijn moeder "zo heet mogelijk eten".
Op mijn vraag waarom het eigenlijk hete bliksem heet, zegt mams: "Vlug klaar en rap weg". Zoals veel oudHollandse gerechten, betreft het eenvoudige kost. Snel op tafel als een handzaam éénpansdiner, gebruik makend van produkten van eigen land waarmee dus de kelder vol lag.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen