Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 december 2007

Zelf kandijsuiker maken

Wie op zondagochtend (meestal om 11.28u) wel eens naar de ARD kijkt, zal het ongetwijfeld met mij eens zijn dat 'Die Sendung mit der Maus' één van de allerbeste kinderprogramma's is op de hedendaagse televisie. In bijna elke aflevering wordt aandacht besteed aan HOE dingen uit het dagelijks leven tot stand komen en men gaat daarvoor in de fabriek de diverse stadia filmen. Óf de fabriek vertelt hoe je het zelf thuis kan maken. En dus heb ik na een recente aflevering van dé Sendung een 'recept' voor kandijsuiker liggen, wat ik niet kan nalaten uit te proberen:

Een stukje woldraad aan de ene kant bevestigen aan een stokje o.i.d. en aan de andere kant een gewichtje (schietlood) of stukje (gekochte) kandijsuiker vastmaken. Probeer uit of het stokje op een hoog, hittebestendig glas blijft liggen en of de woldraad mooi naar beneden in het glas hangt (zonder de bodem te raken).
Laat 260 gram kristalsuiker in een (steel)pan continue roerend oplossen in 100 ml water; dit gebeurt rond de 90°C. Het water níet laten koken. Het suikerwater in het glas gieten en langzaam tot 50°C laten afkoelen. De woldraad bevochtigen, in een beetje kristalsuiker omwentelen en vervolgens in het suikerwater hangen.

Omdat het water zéér verzadigd is met suikerkorrels, kan tijdens afkoelen niet alle suiker zijn reguliere vorm terug aannemen en zal er dus kristallisatie plaatshebben. De opgeloste suiker in het glas kristalliseert gemakkelijk aan een zgn. 'trigger', in dit geval de suikerkorreltjes aan de woldraad of het stukje (gekochte) kandijsuiker. Heb vervolgens geduld: dit moet twee weken (!) blijven staan.

Vandaag heb ik mijn twee weken geleden geprepareerde kandijsuiker 'geoogst'. Eerst het overtollige vocht (kandijsiroop) af laten vloeien en dan met een mesje peuteren om al het spul uit het glas te verwijderen. En daadwerkelijk; er is iets ontstaan wat hard is en kandij-achtig smaakt. Maar gebruik liever geen rietsuiker, zoals ik heb gedaan. Door de bruine kleur van de vloeistof zie je niet zo goed wat er in het glas gebeurt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten