Ik woon in België en er is hier met de beste wil van de wereld geen versgebakken oliebol te koop (enkel smoutebollen wat zoveel is als een ongevulde oliebol i.e. gefrituurd saai deeg), zélfs geen kant-en-klare oliebollenmix. Ik kan dus óf naar Terneuzen rijden om daar één van beide te halen óf ik zal zelf aan het knutselen moeten slaan. Gisteren waren de winkels in verband met zondag dicht en vandaag, maandag, is het 31 december; wat HECTIEK betekent in supermarktland. Ik ga dan ook niet op reis voor oliebollen, maar ik wil eigenlijk toch in zijn volle glorie van deze Nederlandse traditie genieten, vooral omdat we onze eerste Oudjaarsavond in eigen stad gaan beleven (na drie jaar). Er zit niks anders op dan zelf oliebollen te gaan maken. Heb ik nog nooit gedaan en ik zie een beetje op tegen de lucht en het vetgespetter in huis, want een 'buiten' behoort niet tot ons gelukkige bezit (vandaar de wanhoop in mijn ogen en de afzuigkap op vol vermogen)....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGDcV1oqXHFIK_Ijkb1X3VkqIOjpDl9QP05SMEOaa3-eNuzzsyhftZLfV7CJyLEw9QFAV9vA5hi2yldPFK5BbcOKWj_0vv-pyCt9DnIzcvjvIVeqTN6bIiS0XUvPxsfBWOrp7qevLABp0/s320/Oliebollen+bakken.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdFEnNguYXCzjIh50jd1yRHYyf0HBcXmkgIkU_8UbyS1vg-UQKZ35O0cPaTvavjthz4PdY3hNiUjxbFXdUs7KnDrjLwpcUl-yAna4nCQgvGCuwPjytl7D_Z9-WCtQdeWTJStwyTkbQz3Q/s320/Recept+oliebollen.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWnatTWkUX1TNkwvO8-LueAoUmLU5kW3uPXqHTEnBBzpChLartyZEOqfbZzKh3EnTcKuuwdPNwBjM9HT-Kn4QS-3dGh1bLdI5q14LEN-cl1QklMlKsfS8J2HI00razcjSEf3H6SPODbpo/s200/Oliebollen+deeg+in+teil.jpg)
Volgend probleem: frituren. Ik doe het nooit. Ik heb dan ook geen frituurpan in huis, maar ik
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEii9F9lPqEO7uYtRlhsFetwNSCdTHsGnvMvIRYA4Ub0wn1G7-O4FuE7svWDrIMGkHj-qxKuCTKu9Wjas2jnltWlyFjAEgFnWbUaBrJ7woS9x_9c0hzzagxsvM9hyMmT3SUplyfaQ0UHTL4/s200/Oliebollen+in+pan.jpg)
Waarom olie en geen (vast) frituurvet? Vet bevat meer verzadigde vetzuren, stolt bij afkoelen en vormt dan een dun filmpje rond de oliebollen (ranzig) en heeft veel meer tijd nodig om heet te worden.
Het advies is de oliebollen bij 175°C te bakken; te lage temperaturen zorgen ervoor dat de deegbollen zich als sponsjes vol vet zuigen, bij te hoge temperaturen verbrandt de buitenkant en is de binnenkant nog niet gaar. En daar zit hem dus net de kneep: de juiste temperatuur. Onmogelijk te bepalen en
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-gsKSOgU69stiXWxSUNrZZU_0GPGHo6RWJUE1uKo9MVofa6C5GwKdz9G_YfStrZf_U7HuF3-CQFWbbaLHNN7J6_kI_GB8Kj7kI64LLITiKMxhnCOuxxcUHNwv6GHwPg9OwdsYjJ_EIbk/s200/Oliebollen+zwart.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2bLMj5tKrF554kngR51QyAW7wTqAFjAJZ7Gujy5cOdYtcbHOP7aH70pVBWUVUjyyZM2ORzurS6eKBp1C2oGI2CyG9EyMd_VpLJWpOQ7cymLrJ_OTn4vVpdXIEFs8XZr1QL5WVhqAWGZA/s320/Oliebollen+klaar.jpg)
bakpoging: nobel - deeg: smeuïg en zeer geslaagd - vulling: goed tot zeer goed - frituuractie: matig tot slecht - toonbaarheid van uiteindelijk resultaat: met flinke laag poedersuiker nog heel redelijk - veiligheid tijdens het bakken: in het geding - noodzaak om keuken nadien schoon te maken: keuken? ik zie geen keuken?! - voedingswaarde: komt dat niet pas ná 12 uur?!
Ik ben net klaar met bakken. Schone olie gebruiken, afzuiger aan, ramen en deuren open en het valt allemaal mee! En bovendien.. het hoort er toch een beetje bij, die geur? Gewoon doen. Er gaat niets boven een ouderwetse zelfgeballen oliebol met oud en nieuw! Fijne jaarwisseling alvast en veel kookplezier in 2008!
BeantwoordenVerwijderenHey, ik wist niet dat dat een traditie was in Nederland. En wij zeggen tegen een smoutebol eigenlijk een oliebol... Wist ik veel...
BeantwoordenVerwijderenAls het weer het toelaat, gewoon lekker buiten gaan frituren. Goed verlengsnoer doet wonderen. Misschien onder een afdakje? carport? oud schuurtje?... misschien een idee voor volgend jaar! Beste wensen voor 2008!
BeantwoordenVerwijderen