De keuken van ons moeder (mijn nieuwe bijbel) bevat naast de authentieke recepten van een veertigtal moeders, ook een sectie met de "verhalen achter de gerechten", zoals opgesteld door een specialist in de culinaire geschiedenis van België. Over de klassieke witloof(B)schotel valt hetvolgende te lezen:
Witloof maakt zijn entree op de markt te Brussel in 1876; de groente is van oudsher verbonden met de driehoek Leuven- Mechelen-Brussel en de van oorsprong Brusselse "witloofrolletjes met ham" zullen het hele land veroveren. Vanaf W.O.II groeit de wintergroente uit tot een ware succesteelt en vindt zij gretige afnemers op de binnen-en buitenlandse markten. De teelt van witloof verlaat dan de artisanale kelders, schuurtjes en dakjes voor grootschalige binnenteelt die begin jaren 70 piekt tot 11.000ha. Klassieke importeurs als Nederland en Frankrijk ontdekken daarna meer en meer zélf de teelt en gaan binnen de kortste keren massaal witloof in België invoeren; in het land van oorsprong is de witloofteelt teruggedrongen tot 6.800ha, die zich niet meer in de geboortestreek concentreert maar eerder in Roeselare (W-Vl) en Sint-Lievens-Houtem (O-Vl) voorkomt.
Witlof dus (waarom die extra 'o' in het Vlaams? En, ja, ik weet wel dat 'Vlaams' geen officiële taal is, maar voor mij is het: 'Nederlands' en 'Vlaams' en niet, zoals veel Vlamingen zeggen: 'Hollands' en 'Nederlands').
Eerst licht gestoofd, dan in ham verpakt de oven in met een dikke romige bechamelsaus (met flink veel kaas) en dan genieten. Erbij: komkommersalade. (niet nodig trouwens om de harde kern te verwijderen van de witlofstronkjes)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten