Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 december 2007

Kaneelstókken

Of ik in het bos ben geweest? Nee, ik heb kaneel'stokjes' gekocht. Bij één van de vele toko's (en nachtwinkels) die Gent rijk is, namelijk die in de SintMargrietstraat nr 1, tegenover café "De Lieve" en het Caermersklooster (tussen Patershol en Tempelhof). Deze toko heeft bovendien zo ongeveer het hele gamma van TRS finest Asian foods in zijn assortiment en dát is altijd scoren want dan heb je het over een behoorlijk uitgebreid scala aan (uitheemse) kruiden en specerijen, gedroogde peulvruchten, noten en zaden. Én ingeblikte vruchten. Verder überzoete lekkernijen uit Kashmir te koop en (mij) onbekend fruit.

Deze grote kaneelstokken ruiken heerlijk; op een milde kaneelachtige manier, maar zijn het nu écht stukken stam of niet? Even opzoeken: kaneelstokjes zijn afkomstig van de binnenbast van de takken van de kaneelboom (dus kaneelstokken zijn áltijd stukken schors). De takken van de boom worden in stukken geknipt en 'geschild' (= van de bast ontdaan). Na het droogproces in de volle zon krijgt de kaneelbast de specifieke roodbruine kleur en krult op tot de typische stokjes. Schijnbaar hoe bleker de kaneelstok van kleur is, hoe beter de kwaliteit.

"Dalchini" is in ieder geval "Urdu" (officiële taal van Pakistan) voor kaneel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten