Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 januari 2010

Route Nederland: De Pelikaan te Zutphen

Toen ik vroeger nog moést fietsen, naar school welteverstaan, kwam ik ergens halverwege altijd langs een plek waar het naar uitgebrande viool stonk. In mijn naïeve onwetendheid rook het daar tenminste naar, want mijn jeugdige hersentjes herkenden nog geen versgebrande koffie en ik lustte dit ook niet. Nog altijd niet overigens, maar gelukkig is er wel meer te koop bij hofleverancier De Pelikaan, die daar dus gevestigd zit (Pelikaanstraat 9, Zutphen). Ooit begonnen als kruidenierswinkel, werd de zaak - bekend om de hoogwaardige koffie en thee, geleidelijk omgevormd tot een "zaak in koffie, thee en aanverwante artikelen". Een alom geroemde spe- ciaalzaak. Ter illustratie: mijn tante in Schiedam krijgt jaarlijks een Pelikaan kerstpakket van haar baas.
Inmiddels zijn (sinds de start anno 1816) twee van de naburige panden ook opgekocht, waardoor er nu, naast de oorspronkelijke winkelruimte met originele toonbank (en granito vloer) tevens ruimte is voor een uitgebreide cadeaushop (met serviesgoed, confituren en marmelades, snuisterijen, chocoladespecialiteiten en oudhollands snoepgoed), een koffie-en theeschenkerij én een lunchgedeelte.

Nou ja... lunch?! Hoewel het prettig zitten is op één van de zachte gecapitoneerde banken en er uiteraard diverse varianten op het thema 'warme drank' gebracht kunnen worden (espresso, kannetje thee, koffie, wiener melange, Droste chocolademelk); kom je hier voor een belegd broodje mooi aan het verkeerde adres. Dat wil echter niet zeggen dat je met een lege maag weer huiswaarts zult keren. Er staan scones met jam, marmelade en room op de kaart, of je kunt een sneetje 'Zutphense rezienemik' bestellen; maar best laat je een Koffie of Thee De Pelikaan aanrukken. Compleet met twee soorten cake, praline, een Deventer bijtje, likeurtje, drie soorten luxesuiker, glaasje slagroom en een halfje rozijnenmik. Het is míj die €6 wel waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten