Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 januari 2010

Amandelzaad

Amandelzaden; volgens de verkoper achter de kassa (van toko Oriental) zijn dit géén nootjes (nee? zo zien ze er anders wél uit! ach, nu heb ik ze toch al gekocht..). In China zouden ze gebruikt worden bij het maken van bouillon en soep.
Internet zegt het volgende: "Dit zijn eigenlijk helemaal geen aman- delen, maar abrikozenpitten en ze smaken bijna net zoals bittere amandelen, met hun rijk hemels amandelaroma. Rauw gegeten echter zijn deze hang yen mild giftig; altijd roosteren of blanche- ren voor gebruik, dus. Amandelzaad kan gebruikt worden om bittere amandelen te vervangen."

Kijk, dan wordt het wél weer interessant, want bittere amandelen (noodzakelijk bij het ambachtelijk zelfbereiden van marsepein en spijs) zijn hier níet verkrijgbaar. Oh, en dat heeft álles te maken met het feit dat deze rauw óók toxisch zijn: ze bevatten 4 tot 9mg waterstofcyanide (blauwzuur) per stuk. De dodelijke dosis daarvan is 3,8mg per kg lichaamsgewicht! Maar ach, ik heb ze nu toch al gekocht...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen