Goed. Zondag op het strand dus. Niet compleet zonder picknick.
Het maken van een goede picknick is niet zomaar een klusje om tussen neus en lippen door voor te bereiden (wat mij betreft), want er zijn een aantal niet te onderschatten eisen waar het voedsel aan moet voldoen:
Het maken van een goede picknick is niet zomaar een klusje om tussen neus en lippen door voor te bereiden (wat mij betreft), want er zijn een aantal niet te onderschatten eisen waar het voedsel aan moet voldoen:
1. SMAAK
Lekker moet het zijn! Aangezien de picknick meestal als lunch én diner fungeert; dienen de gerechten mijn smaakpapillen tot het uiterste te prikkelen. Net iets zoeter, net iets pittiger en net iets lekkerder, dan wanneer je je voedsel gewoon thuis op de bank verorbert.
2. TRANSPORT
Het picknickvoedsel moet in een bakje passen, dat op zijn beurt het liefst ook weer eenvoudig in de koelbox kan worden gestapeld. Het is handig om afsluitbare bakjes apart te hebben, waarvan je van te voren weet dat die in de box kunnen.
3. LEKVRIJ
Het laatste waar je zin in hebt in geknoei met bakjes openen en sluiten, vooral op een zandrijke plaats als het strand.
4. SCHONE VINGERS
Ik probeer het meeslepen van servies en bestek tot een minimum te beperken: een mesje en een doekje, misschien een lepel, meer liever niet (maar ik heb dan ook geen kinderen; dat is "a whole different ballgame"). De gerechtjes worden bij voorkeur met de hand gegeten, maar dan wel zonder dat dit vieze vingers geeft.
5. HOUDBAARHEID
Verzin gerechten die zelfs bij grote hitte nog goed te verteren en liefst 1 tot 2 dagen houdbaar zijn, ook buiten de koelkast (koelbox). Een kaasplankje? Géén goed idee!!
6. VOEDZAAM
Het mag best een tikkeltje machtig zijn, maar bovenal moet het voedsel een goede bodem leggen. Het moet dus vullen. Maar liefst wél gezond. Niet van dat vette suikerspul dus dat als een blok op je maag ligt, zodat je geen pap meer kan zeggen (=chips en koekjes).
7. TEMPERATUUR
Hoe fantastisch mini-bapao's ook voldoen aan de eisen; koud zijn ze gewoon niet lekker. Ik ga zelf echt niet moeilijk doen met soep heet houden, hoe vullend en gezond ook. Een thermosje thee (dop=beker); de rest hoeft niet warm.
8. VARIATIE
Verschillende soorten gerechten in verschillende consistenties.
Vaste toppers:
hardgekookte (kwartel)eitjes of zelfs gevulde eieren;
aan de kolf gegaarde suikermaïs;
gebakken kippenlevertjes omwikkeld met bacon of ontbijtspek;
gedroogde vruchten (abrikozen, appeltjes, dadels, vijgen);
gekookte 'Turkse rijst' met fijngesneden abrikozen uit blik;
pannenkoeken of pannenkoektaart (zoet of hartig);
in de oven gebakken krieltjes of partjes aardappel (met kruiden);
geitenkaas in bladerdeeg met honing;
(kleine) spiesjes van het één of ander;
gekookte asperges in (gedroogde) ham gerold;
vers brood (pide);
het oprolbare, tweezijdige (plastic vs fleece) picknickkleed;
vochtige (toilet)doekjes in pop-up-pak;
de koelbox met bevroren flesjes water als koelelement
De bevroren flesjes water zijn tegen het middaguur meestal al wel redelijk aan het ontdooien, zodat je ter plaatse koel water bij de hand hebt. Héél handig...
En verder:
geschrapte bospeen;
cherrytomaten;
roosjes bloemkool;
komkommer;
(zoetzure) augurkjes;
fruit (zoete sappige appels; een meloentje; druiven; pruimen)
Zoet (vooruit dan):
Chocolade kún je best meenemen, maar kies dan voor bijvoorbeeld paaseitjes: die smelten minder makkelijk (weet ik idd uit ervaring).
En dat heb je meteen een leuk tijdverdrijf (paaseitjes = zoektocht).
Een taart geeft geknoei, maar kleine hapklare brokjes als cakejes of muffins (in papieren cakevormpjes) kan dan wel weer.
Appelbeignets, dropjes, ... , stiekem toch chips en koekjes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten