Aangezien er nog geitenboter in de koelkast lag en ik er tot nu toe niets interessanters voor had bedacht dan 'boterkoek', werd het dus geitenboterkoek. Maar dan wel maar een kleintje, zowel omdat een pakje geitenboter slechts 125g bevat als dat ik dieet-technisch geen grote boterkoek in huis wilde hebben. Want weersta die maar eens...
Recept: 100g geitenboter luchtig kloppen met 75g cassonade en 1 flinke eetlepel (zelfgemaakte) vanillesuiker. Er 3/4 van een (klein) losgeklutst ei doorheen mixen, tot het ei geheel is opgenomen. Zeef 120g bloem boven het mengsel, met een mespunt zout, en roer dit goed door elkaar tot een egale massa. Een ingevette boterkoekvorm (Ø 18,5cm) vullen met het deeg, met een vork een patroon in de bovenkant trekken en de koek bestrijken met de rest van het ei. Ongeveer 15 tot 20 minuten bakken in het midden van een voorverwarmde oven van 175°C.
Smaak: boterkoekerig (gôh). Ruikt een beetje naar geitenkaas, maar smaakt daar niet naar. Wél een niet nader te bepalen, maar zeker niet onprettig nasmaakje...
Smaak: boterkoekerig (gôh). Ruikt een beetje naar geitenkaas, maar smaakt daar niet naar. Wél een niet nader te bepalen, maar zeker niet onprettig nasmaakje...
Lekker eenvoudig receptje en bovendien snel klaar. Zou je denken... Ware het niet dat ik zonodig nóg iets in de oven moest bakken. Even snel de geitenboterkoek een trapje lager in de oven terugschuiven, dacht ik. En ik dacht nog; zul je zien dat ik mijn prachtige boterkoek (zie boven) laat vallen. Wat dus prompt gebeurde. Ik heb de koek wel weer redelijk terug kunnen doen in de vorm, echter: grote vette vlek op de vloer, prachtig vork- patroon naar de haaien, maar bovendien compleet verlies van boterkoekstructuur.
Ha ha! Sorry ;) Had wel willen zien hoe het patroon zich had gehouden na 't bakken.
BeantwoordenVerwijderen