Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 mei 2008

Pistachenoten

Misschien nog wel duurder dan cashews, maar (gepelde, onge- zouten) pistachenoten behoren evenzo goed tot mijn favorieten. Heerlijk in salades, in (wok)gerechten en vooral lekker 'uit het vuistje'.
Pistaches (pistacia vera) groeien aan struiken of kleine bomen (tot tien meter hoog) met een licht gedraaide stam en zijn afkomstig uit het nabije Oosten (Iran, Griekenland en ook Italië en Californië). De Romeinen exporteerden de planten naar diverse regio's waaronder Sicilië, waar de voedzame lavabodem van de Etna zorgde voor welige groei van de groene pistache. De Iraanse productie met verschillende variëteiten wordt schijnbaar door kenners de beste smaak toegekend. Een pistachenoot is rijk aan onverzadigde vetten, vezels, ijzer, magnesium en fosfor en bevat geen cholesterol. Per 100 gram: 570kcal - 21,0g eiwit - 28,0g koolhydraten - 46,0g vet waarvan 24,0g mono-onverzadigde en 14,0g meervoudig onverzadigde vetzuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen