Het idee is eigenlijk heel goed: de persoonlijke absolúút-favoriete (familie)recepten van collega-thuiskoks. Gepassioneerde landge- noten (uit Nederland en België) die na een oproep van de Culinaire Boekerij allemaal hun meest succesvolle recept opstuurden en al deze unieke inzendingen werden gebundeld in het kookboekje dat ik afgelopen week voor €1 bij een kringloopwinkel vond. Dit idee zóu zomaar hebben kunnen leiden tot een schat aan informatie en de 'jury' zegt dan ook te hebben beoordeeld op originaliteit en culinariteit. Maar ik ben bang dat daarbij rekening houdend met het gemak van de bereiding, de verkrijg- baarheid van ingrediënten en de bereidingstijd een ongunstige selectie van teweeg gebracht. Want wàt doet dan 'n recept voor pijnboom- pittensalade (als ik zeg dat de ingrediënten bestaan uit "eikebladsla, rauwe ham, oesterzwammen, pijnboompitten, Par- mezaanse kaas, aceto balsamico en olijfolie", dan heb je m.i. het 'recept' al wel zo'n beetje!) in een boekje als dit? Is dát nou wat men noemt "inventief"? Het daadwerkelijke koken uit dit boekje zal gaan moeten uitwijzen of er onontdekte pareltjes op de pagina's aanwezig zijn (misschien die paté van gerookte kipfilet; de romige zuurkoolschotel of de zoete Levantijnse taart), maar vooralsnog stelt het enigszins teleur.
Uitgegeven in 1994, Kosmos-Z&K Uitgevers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten