Op de boekenmarkt is het een beetje een dure, maar in mijn ogen is dit boek, al was het alleen maar als intrigerend en verhelderend leesboek, zijn €3 wel waard. "Van soeter cokene" uit 1976 (hé, net zo oud als ik!) schotelt ons westerlingen een koekje van eigen deeg voor. Van héél oud eigen deeg, welteverstaan, want na diepgaand historisch onderzoek hebben Mevrouw van Winter en haar staf meer dan vijftig gerechten uit de verre oudheid vertaald, bereid en goedgekeurd. En deze 52 recepten staan in dit boek; allen met de originele tekst, de vertaling en een begeleidende beschrijving van de auteur.
Natuurlijk zijn voorgestelde gerechten datgene wat uit de Middel- eeuwen en het Romeinse Rijk is overgeleverd en het betreft dus géén representatieve voorstelling van de dagelijkse pot. De gemid- delde burger immers kon helemaal niet lezen of schrijven en had heel wat minder ingrediënten voorhanden dan bijvoorbeeld voor het wél gepubliceerde kroningsmenu van Koning Hendrik IV van Engeland (30 september 1399) nodig waren. Van de gewone man weten we feitelijk niks, maar met dit interessante kookboek zou de moderne thuiskok zich wel kunnen wagen aan de vervaardiging van 'raffyolys'. Of 'pullus tractogalatus' (kip in melkdeeg). Uitda- gend!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten