Zonder twijfel reken ik €1,50 af voor bovenstaand internationaal kookboek uit 1984. Opengeklapt, in onpraktisch A3 formaat, maar evenwel intrigerend. In dit boek wordt, op alfabetische volgorde, een representatieve selectie geboden uit 36 landen wereldwijd. Duidelijk beschreven en aangevuld met plaatselijke culinaire (w)e- tenswaardigheden, keukengeheimen en eetgewoonten. Deze vullen bij elk land de eerste twee pagina's, steeds in dezelfde lay-out en gelardeerd met foto's. Op de volgende twee bladzijdes twéé menu's met in totaal tien tot vijftien recepten (een aantal gerechten van de daarvoor gedrukte foto worden beschreven en wat er niet meer bij past, staat helemaal achterin).
Het geheel is niet onaardig. De inleidende anekdotes lijken uiter- mate geschikt om een '36 verhaaltjes voor het slapengaan - voor volwassenen' mee samen te stellen. En de voorgestelde menu's zijn een uitdaging voor elke thuiskok. Juist doordat zoveel recepten gegeven worden, zijn diverse variaties mogelijk en kan een ieder datgene maken wat qua moeilijkheidsgraad en smaak het best bij de eigen eettafel past. En stiekem staan er heel wat klassiekers ver- stopt: bstilla, kotleki, teradot, pide.
Ja, fijne aanwinst. Feitelijk heb ik voorlopig geen ander kookboek nodig!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten