Kookboeken verouderen; ik maak mezelf niks wijs. Je kunt nog zo enthousiast de mooiste recepten- bijbels aanschaffen, hun stijlvolle plaatjes in technicolor zullen er over een jaar of wat, ouderwets en vooral oubollig uitzien. Dat merk je duide- lijk in kookboeken die bij de Slegte en overige boekendiscounts voor een prikkie liggen te vergelen; welke culinair fotograaf maakt er tegen- woordig nou nog een foto met zo'n opgevouwen theedoek in stemmig roodwit-blokje op de achtergrond?
Deze A4-formaat paperback "Gebak in nieuwe stijl" (uit 1988) is zo'n achterhaald geval. De foto's detoneren in hoofdkleuren boerenbruin en hollyhobbygeel, maar tòch zal dit boek in mijn keuken blijven staan. Omdat er gek gebak in staat (kruidige sherrytaart, pijnboompittenrol of karnemelkkoek); elk recept precies één pagina beslaat en er bovendien een grote zo-moet-'ie-er-uit-komen-te-zien-foto naast de tekst prijkt; maar vooral om- dat geprobeerd is smakelijk gebak te creëeren dat niet zo rijk is aan suiker en vet. Moscovisch gebak dus bijvoorbeeld (= luchtige cake van eiwitten) of tahoetaart. Een zeer uitgebreide selectie taarten, cakes, theebroden en gebakjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten