Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 februari 2009

She rose to the occasion

Iedereen kent Roald Dahl als een fantasierijk auteur. En terecht. Dat hij met een zelfde creativiteit de meest waanzinnige gerechten bij elkaar kookte als dat hij (kinder)boeken en (volwassenen)ver- halen schreef, is minder gekend. Onterecht. Want in zijn 'Griezel- kookboeken' maakt hij frisdrank waarin de prik omláág gaat en eetbare krokodillen. Onder andere. Roald Dahl's chocobom is één van mijn allerfavorietste taarten en daarom besluit ik me eens te wagen aan een ander recept van zijn hand. Dus voor de gelegen- heid:

If you have read the wonderful books of Roald Dahl you may also know that he is mad about food. At least in his childrens books there are these wonderful dishes and outrageous treats that he concocted and which later formed the basis for the must-buy 'Revolting Recipes' (and also must-buy 'Even more revolting Recipes'). And since I recently discovered the Roald Dahl's Cookbook (for adults), I thought I would give this rose icecream a try.

Benodigdheden: rozen (van de zaterdagmarkt, een uurtje of vier 's middags!), suiker, water (check), citroen (check) en glycerine (wat?). Glycerine vind ik echter al snel bij de drogist. Níet de Kruidvat, dus, maar de drogist, type 'Oude Gaper' (zoals bv. Woortman, Neude 3, Utrecht). Glycerine blijkt een dik-vloeibare alcohol; geurloos, reukloos, licht zoet van smaak, oplosbaar in water en niet giftig (komt van nature in het lichaam voor). Ideaal dus in medicijnen en voedsel als zoetstof of 'verzachter'. En wist je trouwens dat het de glycerine is in bellenblaas, die voor mooie grote bellen zorgt (afwasmiddel alleen? niet genoeg!) Het kleinste potje glycerine (50ml) blijkt bij de drogist €1,75 te kosten (geen geld voor écht goede bellenblaas van eigen fabrikaat) en dus kan het grote IJsmaken beginnen:

Suiker (225g) wordt in water (5,7dl) opgelost en kort inge- kookt tot een siroop. Dan de bloemblaadjes van 25 (rode) rozen en de geraspte schil van 1 citroen aan de siroop toe- voegen en nogmaals kort aan de kook brengen. Het geheel laten afkoelen en de siroop een volle nacht laten trekken.
De volgende dag de vloeistof grondig zeven, 2tl glycerine en het sap van 1 citroen erdoorroeren en tot ijs draaien (lees: laten invriezen).

Hoewel wij hier in huis (uit zelfbescherming) geen ijsmachine hebben en ik dus om de zoveel tijd mijn bak met rozensiroop uit de diepvries moet nemen om met een vork de ijskristallen uit het ijs te prakken, ontstaat na een dagje vriezen een heel acceptabel bruinroze ijsmengsel. Niet dik genoeg om mooie bolletjes van te scheppen, maar wél met de onmiskenbare sensationele smaak van rózen. Jammer alleen dat het door Roald Dahl zo beloofde toveren bij mij is uitgebleven (zie recept: door de toevoeging van eerst glycerine en dan citroensap, zou de bruinvale rozensiroop een glanzende paarsbruinroze kleur krijgen...). Wél weer goed echter dat de bos rozen die ik op het eind van de dag op de markt kocht, bestond uit zestig stuks (€5) en dat ik er dus nog bijna veertig overhield voor in de vaas. Dubbellol.
.
What you need, of course, are some roses. Roald says four to five hands full of rose peddles; I use 25 (red) roses. I buy my roses at the end of the day on the saturday market and get sixty for €5. Score! Furthermore I will need water, sugar (check), a lemon (check) and glycerol. Come again? This is apparently used in foods and beverages as a solvent and sweetener and can be easily bought at your local drugstore (at least I can in the Netherlands).
.
Dissolve 225g sugar in 5,7dl water en let it come to a boil. Add the rose peddles and the grated zest of one lemon to the syrup and bring to a boil again. Let cool and rest for at least eight hours (one night). The next day thoroughly sift the syrup (twice) and add 2 tsp glycerol and then the juice of one lemon. Make icecream out of the rose syrup using an electric machine or just freeze it in your freezer (here's how to).
.
In my home I don't have an ice machine (I need to protect myself!) and so I have to stir my half frozen mixture regularly, crushing the unwanted ice crystals. But, magically, after a day or so of freezing and crushing, there appears to be success. My rose sorbet icecream is pinkish brown and unfortunately not thick enough to scoop out pretty 'balls', but it dóes definitely have the noticeable sensational roses flavour. It's not too sweet and tastes really good. Now, what shall I do with this lovely ice cream?

1 opmerking: