Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 februari 2009

DB: Chocolade Valentijnscake met eigen ijs

En met het einde van de maand februari, komt het bloggen van Daring Bakers uitdaging twéé van dit jaar. Dit keer zijn Wendy van WMPE's blog en Dharm van Dad~Baker and Chef de hosts en zij bedachten voor ons bakkers aller landen een bloemloze chocoladecake en dan uiteraard het liefst in een hartvorm, vanwege valentijn. Dé uitdaging deze maand echter was, dat je er je eigen ijs bij moest maken en ik wist al meteen wat voor smaak het moest zijn. In ieder geval níet het voorgestelde vanille-roomijs...

The February 2009 challenge is hosted by Wendy of WMPE's blog and Dharm of Dad ~ Baker & Chef: "We have chosen a Chocolate Valentino cake by Chef Wan; a Vanilla Ice Cream recipe from Dharm and a Vanilla Ice Cream recipe from Wendy as the challenge."
Baking a flourless chocolate cake hàs been done before (DB febr 2007: Chocolate Intensity) but who doesn't like chocolate so it doesn't really matter. And although I kind of like the idea of making a vanilla custard based ice cream, in my mind emerges the brilliance of another concept...
.
De chocoladecake is vrij eenvoudig te maken en zou volgens de hosts precies zo moeten smaken als de chocola die je ervoor gebruikt. Nou, in dat geval ga ik voor een mix van 60% pure en 40% praliné chocolade (Schogetten), want als ik denk aan valen- tijn dan denk ik aan bonbons en rode rozen.
.
Recept:
Voor de cake 450g chocolade van súperkwaliteit au-bain- marie met 145g ongezouten roomboter smelten. Splits 5 eieren (L) en klop de eiwitten tot stijve pieken. Klop de dooiers los en roer de dooiers door de afgekoelde chocolade. Vouw het eiwitschuim in gedeeltes door het chocolademengsel (bekijk hier hoe je moet 'vouwen') en vul een vorm tot 3/4 met het beslag. Bak de cake 25 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius en laat uit de oven een kwartier afkoelen alvorens te ontvormen.
.
The chocolate cake is pretty straightforward. Just melt chocolate with butter, add egg yolks and fold in beaten egg whites. Then bake the batter 25 minutes until a wet fudgy cake appears.
Our hosts tell us that the cake will taste exactly like the chocolate used and so I decide to use a mixture of 60% dark with 40% praliné chocolate, because when I think of valentine I think of bonbons and red roses and I want my challenge to resemble that.
.
Met al dat beslag ben ik in staat negen vormpjes te vullen. Ik heb wel allang door dat dit een calorierijke cake zal zijn en dus maak ik kleintjes, zodat we er sa- men één op kunnen eten (hoe valentijn) en de anderen de diepvries in gaan (hoe praktisch). Het beslag is nèt een glanzende chocolademousse (en zou misschien ook best zo kunnen worden geserveerd, als de gebruikte eieren maar vers zijn!) en wonder boven wonder rijzen de cakejes in de oven tot vér boven de vormen uit. De tijdsduur van start tot hap, als je de bereiding van ijs geheel buiten beschouwing laat, is iets meer dan een uur en dat levert je een smeuïge beetje kleffe (=lekker kleffe) chocoladecake op.
.
The batter gives me nine little cakes which in the oven rise above their molds miracuously. I'm making little cakes so me and my love can share one (I have to stick to one!). And to avoid dangerous levels of calorie intake, the others will be frozen (that ís the plan). The whole cake making process takes only little over an hour and leaves me with a rich fudgy Chocolate Valentino.
.
En mijn ijs? Een zoete, verrukkelijke Rode ROZENSORBET à la Roald Dahl. Dit ijs smelt op het bord en vermengt zich daar met de chocoladecake, zodat je praliné chocolade zit weg te happen met een zoete saus van rozen. Volgens mij Valentijn op en top. Een zéér geslaagde combinatie!

And my ice cream? A delicious and luster Red Roses Sorbet that melts into the chocolate cake and makes for delicious bites of Valentine!

17 opmerkingen:

  1. Roses roses and more roses - I think you were trying very hard to impress your love - and whon't love this chocolate cake with rose ICE 'cream'. Lovely photo, you did a fab job on this challenge.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh... rose shorbet helemaal uit "scratch", wat braaf zeg ;)
    Leuk die gebakjes met allerei vormen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. The sorbet sounds yummy. Your presentation is wonderful!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Such an elegant presentation and the rose sorbet looks like little gems. Wonderful work!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Just STUNNING. How well you did the challenge & how beautifully the red orbet pairs with the hearts! This was a wonderful challenge indeed!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. The sorbet has such a beautiful color! I love how you used different molds for the cake. And the praline chcolate was a great idea. Great challenge!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lovely, lovely, lovely! I am jealous of your rose petal sorbet. :-) It looks wonderful, great job!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. I love how you dressed it up with the pearls!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. LOL thanks! I made a ose buttercream for the opera cake challenge last year, so I can totally appreciate your sorbet! Nice work!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Did I mention on "r" only works about half the time? I meant ROSE buttercream. Oy.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anzj
    this is a nice cake and I am sure I will love to try your rose ice cream ?? sounds very interesting, because we use roses for rose water or rose jam, or refreshing drink but never ice cream, can you please share the recipe
    thanks for visiting...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hello Anzj

    Ifound the English version of the Rose Icecream... Sorryyyyyyyyy

    BeantwoordenVerwijderen
  13. I love your presentation. The sorbet looks so lovely and pink :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Those mini bunt cakes are too cute. And rose sorbet! Brillient idea! =D

    BeantwoordenVerwijderen
  15. You were right - this is beautiful! Well done!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wonderful looking results! Red rose sorbet sounds delish... I was thinking of using rose water too, but pecans won out. :-)

    BeantwoordenVerwijderen