Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 februari 2009

Gebakken ei


Hét perfecte middagmaal op een drukke vrije dag: een gebakken ei op een bruine boterham.
Voor mij mag er eerst een plakje ham in de (kleine) koekenpan. Daar een ei bovenop tikken, met knoflookpoeder en braaizout bestrooien en het deksel op de pan. Míjn gebakken ei is gaar wanneer de dooier nog vloeibaar is, maar al het wit gestold (zonder deksel is dit een bijna onhaalbaar doel). Het brood mag vers zijn (lekker knapperige korst, maar zacht broodkruim vormt dan geen stabiele ondergrond voor de vloeibare goddelijkheid van het ei), maar dat is geen vereiste. Augurkje erbij (van die kleintjes) en voor de tv oppeuzelen!

5 opmerkingen:

  1. Dooier vloeibaar en het wit gestold? Dan is het geen gebakken ei maar een spiegelei... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons heet dat een paardenoog... Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jamaar dan kan je het ook wel een uitsmijter noemen door de ham/brood ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Is er dan sprake van een bepaalde overlap, of zijn de verschillende ei-verschijningen duidelijk gedefinieerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een paardenoog of spiegelei is voor mij een ei gewoon op de pan gegooid, zodat dooier en eiwit niet in elkaar overlopen.

    Een omelet is een paar eieren op voorhand geklutst en dan op de pan gesmeten, eventueel met zwanworstjes, kaas, tomaten, ui, aardappelschijfjes,... naargelang de ingewanden van de koelkast uitspuwen. Vervolgens laat je die mooi pannenkoekgewijs bakken.

    Bij een 'gekrabt ei' (= roerei) gooi je het ei op de pan en begin je het dan door elkaar te krabben met een vork.

    Een gekookt ei ('gezooien') is, nou ja, gewoon gekookt. In water. Hard of zacht.

    En tenslotte is er nog het gewonnen brood waarbij je een ei op een boterham in de pan gooit. Met suiker. Geen fan van.

    Moeilijker maak ik het mijzelf niet. Noch culinair, noch taalkundig :-).

    BeantwoordenVerwijderen