Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

08 oktober 2009

Kookworkshop in Marrakech

Mijn lief had voor ons in Marrakech, nu alweer dik een week gele- den, een ééndaagse kookworkshop geregeld bij SoukCuisine. Wát een goed idee bleek dat; voor slechts €40 p.p. gingen we met een hele groep culitoeristen (min.2 - max.12) eerst met z'n allen zelf boodschappen doen in de souks (mét begeleiding), om de aanko- pen daarna op de patio van riad Chambres d'Amis naar aanwijzing te hakken en fijn te snijden. Met thee en water voor de pak; het was allemaal hartstikke goed verzorgd. En na afloop alles fijn opeten, natuurlijk!
De recepten die we kregen uitgereikt zijn authentieke Marokkaanse familierecepten en omvatten salades (salade met courgette; zoete wortelsalade; salade van gegrilde paprika; zaahlouk), briouates, tajines (met 'boulettes de sardines'; met kip en ingemaakte citroen) én ghribas. En het deeg voor die ghribas (koekjes) mocht ík kneden (hoewel ik het natuurlijk niet deed zoals het had gemoeten). De Marokkaanse keuken blijkt een tijdrovende te zijn [aubergines in de lengte om en om half schillen; in plakken snijden; plakje voor plakje frituren; de gefrituurde aubergine pureren en vermengen met ontvelde van zaadlijsten ontdane met kruiden ingekookte tomaten], maar ik heb er wel wat mee. Het voedsel spreekt mij meer aan dan bijvoorbeeld het Spaanse eten (aardappels, ei en ui).

Recept Ghribas
Zeef 500g bloem en 100g poedersuiker in een grote schaal. Voeg 2el sesamzaadjes, ¼tl fijn zout, 50g boter op kamertemperatuur, 3,5g bakpoeder en 2el oranjebloesemwater toe. Meng alle ingre- diënten door elkaar en voeg al knedend 375ml plantaardige olie toe, beetje bij beetje, tot een zacht en soepel, (enigszins) coherent deeg ontstaat. Rol kleine balletjes van het deeg (let er voor op niet te hard te drukken want dan vallen ze snel uit elkaar) en druk die tussen de handpalmen een beetje plat (terwijl je rolt). Leg de deeg- balletjes op de bolle kanten van een speciale bakplaat. Plaats de ghribas in een voorverwarmde oven (180°C) en bak in ca. 1 uur goudbruin en hard.

4 opmerkingen:

 1. wat leuk dit wil ik ook eens doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dat kan makkelijk! Heb je op de site van Soukcuisine.com al geklikt op 'Elle Arrangement'??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waarom moeten de koekjes op de bolle kant?
  heb je daar uitleg over gehad
  ik heb de bakplaat namelijk maar wou ze gewoon in de holle kant doen  En die zaalouk, auberginepuree, kun je op tig makkelijkere (en minder vettige) manieren maken.
  Typ maar zaalouk in bij google, als het goed is krijg je dan andere recepten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Door het deeg op de bolle kant van de bakplaat te leggen, lekt het vet eruit en krijgen de koekjes een mooie bolle vorm. Als je de koekjes bakt in de holle kant ben je ze feitelijk aan het frituren..

  BeantwoordenVerwijderen