Eindelijk weer een hartige uitdaging voor de Daring Bakers deze maand! En hoewel ik enthousiast ben over het idee om 'lavash crackers' (Armeens dun en knapperig gebakken brood à la mankoush, Libanese mannaeesh, Iraanse barbari, Egyptische aiysh, Tunesische kesret en mella, Turkse pide of Arabische khoubiz) te maken - een originele suggestie van hosts Natalie (Gluten-a-go-go) en Shel (Musings from the Fishbowl), die een glutenvrije vegetarische (veganistische) creatie voor ogen hadden - moet ik het van de laatste dag af laten hangen eer ze gemaakt en gefotografeerd zijn. Gelukkig voor mij is het een relatief snelle bereiding, van 2,5 uur in totaal:
.
Finally. A savory challenge for this month's Daring Bakers. And a glutenfree vegan one for that matter. Although I am very enthousiastic about the whole concept of 'lavash crackers' (such an original suggestion by our September hosts Natalie and Shel) it had to wait until the very last minute... Luckily for me, its total preparation time consumes no more than about two and a half hours of my rare spare time (recipe as follows below - in Dutch - or as linked to above).
In een kom worden 260g ongebleekte bloem (Francine tarwebloem), ½tl fijn zout, ½tl droge gist, 1tl maïssiroop en 1tl rijstolie losjes vermengd met ca. 140ml (of zoveel als nodig is) tot een plakkerige bal gevormd kan worden. Dan op een schoon werkblad het deeg zéker 10 minuten goed doorkneden tot zacht, elastisch en satijnachtig. De deegbal gaat terug in een licht geolie kom die wordt bedekt met plasticfolie (of een douchecap) en daar over een droge doek. Laten rijzen op kamer- temperatuur gedurende 90 minuten.Zonder verdere bebloeming of iets dergelijks, rol ik het deeg in gedeelten héél dun uit met een deegroller om daarna op een met bakpapier beklede bakplaat te positioneren (is nog het moeilijkst). Lichtjes besproeien met een plantenspuit met (schoon!) water en besprenkelen met een topping naar keuze. Ca. 15 tot 20 minuutjes de voorverwarmde oven in (190C) tot lichtbruin en knapperig.
C'est tout!
C'est tout!
Het deeg plakt überhaupt niet aan het aanrecht en is inderdaad dunner dan dun uit te rollen. Wat dit deeg bij verre tot het makkelijkste deeg maakt wat ík ooit heb gehanteerd...
Voor de crackers lieten de hosts ons makers alle vrijheid om zélf te kiezen voor additionele ingrediënten aan het deeg (kruiden, zaden) en mogelijkheden voor toppings (zout, kruiden, etc). Ik vijzelde komijn met wat grof zeezout en was daar al zeer content mee, totdat ik hét ultieme spul vond om over het dun uitgerolde deeg te strooien: Sweet Fennel Seeds, zoals gegeten in India en omstreken ná het diner bij wijze van mondverfrisser; kruidige muisjes, zeg maar. Bizar maar verrassend lekker!
Het was een hele fijne uitdaging. Want vetvrij (zo goed als), want direct en snel resultaat, want uitdagend (hoe dun is dún?), want veelzijdig (toppings!). Meer van dit soort!!
Our hosts gave us almost complete freedom in our choice of toppings and/or additional ingredients. My dough consisted of flour, salt, corn syrup, rice oil, dry yeast and water. And I topped the crackers with cumin, because I think that goes really well with the whole Arabic feel. But then I found thé ultimate topping: Sweet Fennel Seeds as eaten in for example India by means of mouth refreshener after a meal. Bizarre but surprisingly good!!
I have loved this challenge: Fat free (almost), fast results, challenging (how thin is thin?) and versatile. More like these, please!
Het enige wat verplícht was: een dip, spread, relish of salsa voor erbij. Nou zijn de crackers smakelijk genoeg van zichzelf (vooral vers uit de oven: mmm) dankzij de knapperige bite en de kruidige komijn, maar goed, een potje zoetzure courgette van eigen makerij (rechts) mag altijd geopend worden. Op de foto hierboven verder een zéér zéér dun uitgerolde cracker (midden) en een dun uitgerolde cracker (links).
.
The only thing obligatory: a dip/spread/relish/salsa. I liked the crackers well enough as they were, but as I am obliged for such a GREAT challenge: the family recipe for very good sweet&sour zucchini! Pictured above, are thinly rolled out crackers (left) and very véry thinly rolled out crackers (center) with my choice of relish (right).
Jeee.... die is dun! Wat goed! De crackers vonden hier ook gretig aftrek, leuke challenge dit keer!
BeantwoordenVerwijderen