Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 december 2011

Jamie's "filo pie"

Op televisie wordt het kookprogramma "Jamie Oliver's 30 minuten maaltijden" uitgezonden (uiteraard behorend bij een gelijk getiteld kookboek) en terwijl ik in de fitnesshal op zo'n crosscountry ding stond, mocht ik toekijken hoe de beste man 'even' een vegetarische maaltijdtaart van filodeeg met spinazie en feta in elkaar bakte. En dat leek mij ook wel wat, dus kocht ik een paar dagen later dezelfde ingrediënten en zocht op internet het recept erbij:

Recept filotaart
Rooster 100g pijnboompitten (of walnoten!) in een droge koeken- pan (met ovenbestendig handvat) lichtbruin. Voeg hier 2el olijf- olie aan toe en fruit 1 gesnipperde ui in de pan. Laat 300g verse (gewassen!) spinazie in de hete pan slinken en breng op smaak met (10 raspjes) versgemalen nootmuskaat, de rasp van 1 (bio) citroen en een klein klontje boter. Laat dit mengsel afkoelen.
Klop 5 eieren (M) los in een kom en meng hier met een vork 200g grof in blokjes gesneden feta, 50g geraspte oude kaas, ruim vers- gemalen peper, wat zout en 1tl gedroogde oregano doorheen. Roer het spinaziemengsel door de eieren.
Kneed een stuk bakpapier tot een bal en maak deze nat. Spreid het bakpapier uit en besprenkel met olijfolie. Wrijf de olie uit over het hele papier. Schik 4 blaadjes (ontdooid) filodeeg 'dakpansgewijs' tot een rechthoek (dus een blaadje linksboven, een linksonder, een rechtsboven en een rechtsonder) en wrijf weer licht in met olie. Bestrooi het deeg met cayennepeper en schik hier opnieuw 4 blaadjes filodeeg overheen. Het hoeft niet te netjes. Weer olijfolie, 4 blaadjes filodeeg, olijfolie, cayennepeper en filodeeg (in 1 pak filodeeg zitten 2x8blaadjes). Bekleed de pan met het bakpapier met daarop de deeglaag, verdeel hier de spinazie-eiervulling over, bestrooi eventueel met extra kaas en vouw de taart dicht. Bak de onderkant van de taart 2 minuten op hoog vuur lichtbruin en plaats de taart (met pan en al) 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200˚C.

Uit de oven komt een knapperige taart die vier personen vult. Het is wat moeilijker om te snijden want het gebakken filodeeg "is net chippies" maar de taart ziet er feestelijk uit (en is beremakkelijk om te maken). Anders dan bij bladerdeegtaarten is dit deeg meer een jasje om de lekkere vulling. Blijkt alleen dat je Jamie's "ruim peper" niet te letterlijk moet nemen, haha. Verder heel goed.

Lekker met zoetzure komkommersalade:
Één flinke eetlepel honing in een metalen kom op een laag vuurtje al roerend in enkele minuten in 100ml witte wijnazijn oplossen. De kom van het vuur nemen en 1el gedroogde dille en een ½ zeer fijn gehakt rood pepertje aan de dressing toevoegen. Naar smaak poedersuiker of juist meer azijn toevoegen. Twee komkommers met een kaasschaaf (of dunschiller) raspen en in ongelijke plakjes snijden (of schaven). In de nog warme dressing laten afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten