Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 mei 2007

Zoet eierbrood met maanzaadspijs bakken

Sinds ik een hernieuwde passie voor koken en bakken heb aangeboord, spendeer ik redelijk wat tijd aan het bekijken van internetrecepten. Af en toe kom je dan een verrassende fijne site tegen en daar jat ik dan schaamteloos van. Nu ben ik zelfs al zo 'laag' gezonken dat ik een gejat recept -enigszins aangepast- publiceer op mijn eigen weblog. Onder een andere naam weliswaar (heling is een vak apart...). "Beter goed gestolen dan slecht bedacht" zullen we maar (weer) zeggen.

Goed. Het recept volgend zat ik daar dan met drie pannetjes ongelooflijk vaag mengsel. Een gek melk-bakmeel-deegje, waarvan ik me ernstig afvroeg hoe dat ooit moest gaan mengen met de rest van het deeg. Een maanzaadbrij, die weinig weghad van spijs, en dan een gistmelk-mengsel. Oké. Boter met suiker tot crème mixen, of in ieder geval iets wat daar op lijkt. Stuk voor stuk drie eieren toevoegen. Drie eieren leek een beetje veel in dit stadium, want oplossen in de boter, ho maar. Nowhere to go but up. Gistmelk en 'deegje' bij de eierprut met nog een grote hoeveelheid bakmeel en tegen beter weten in beginnen te roeren. Wonder boven wonder onstond een homogene massa. Het recept vraagt om kneden met de hand; geen lolletje, want wát een plakkerig rotdeeg. Gewoon laten staan en hopen op verbetering. Na toevoeging van een losgeklopt ei aan de maanzaadbrij bleek zowaar een redelijke spijs te zijn ontstaan.


Mooi, het deeg blijkt elastisch en rolbaar (met de nodige bloem bestoven). Op creatieve wijze de maanzaadspijs in het deeg rollen en afbakken. Het eindresultaat: een verrukkelijke kruising tussen cake en (brioche)brood, gevuld met niet te versmaden maanzaadspijs. Eén brood, hop, meteen de diepvries in. En het andere brood heeft ook niet lang bestaan; hoewel we hier thuis maar met z'n tweeën zijn. En geen lange rijs-of baktijden, dus relatief snel een lekker (Paas)brood op tafel. Leve het betere jatwerk!

Ik denk eigenlijk dat je ook best een 'sesamspijs' brood kunt bakken, of misschien zelfs wel een vulling van (gehakte) noten kunt vervaardigen. Amandelspijs altijd een optie (in een pakje van Dr.Oetker=Baukje nog minder gedoe), maar ik vind de maanzaadversie ook wel wat. Was het niet zo dat grotere hoeveelheden maanzaad een hallucinerende werking blijken te hebben?!

1 opmerking:

  1. Gelukkig heb jij de fotos niet gejat.

    speurder
    namens Stirway to Heaven ;)

    BeantwoordenVerwijderen