
Voor thuis had ik mijn zinnen gezet op een beetje oubollig ogende appelbavarois met kruidkoek, een recept uit een Tip van 1996 (te laat bedacht ik me dat ik eigenlijk spekkoek had willen gebruiken voor de taartrand, maar goed). Wist ik veel dat ik zúlke hoge ogen zou gooien met deze taart. Ik was denk ik de enige die niet totaal van de smaak verrukt was:
Waar ik wél verrukt van was, was de verrukkelijk geurende kruid- koekvla, die eenvoudig door mij in elkaar werd geklopt door 0,5l melk op te koken en hier - van het vuur af - 100g verkruimelde Friese kruidkoekreep (3 repen €0,49) in op te lossen. Al roerend enkele lepels warme kruidkoekmelk bij 5 losgeklopte eierdooiers schenken, dan àlle melk door het dooiermengsel kloppen en de hele zut terug in de pan om te verwarmen tot de melk indikt tot custard. Vanaf het moment dat de kruidkoek in de melk is opge- lost, ruikt het geheel naar speculaaskruiden en decembermaand. Héérlijk! Gelatine in de vla oplossen (5 blaadjes) en er opgeklopte slagroom doorheen spatelen: voilà, bavarois.Dit is dan de basis van een taart die verder bestaat uit een rand van kruidkoekrepen (in totaal heb je twee repen uit een verpak- king van drie nodig). Door de kruidige custard gaan verder nog citroenzest en in siroop gekookte appelblokjes en het geheel wordt (omkeertaart) gedecoreerd met eveneens in siroop ge- kookte appelschijven en cacaopoeder. De resterende suikersiroop kook ik in tot appelsausje, dat ik vervolgens vergeet...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten