Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

02 december 2012

Charcuterie van goede komaf

De enige dag dat je tegelijkertijd de zuurwaren van De Leeuw én 'vleeswaren' van De Pasteibakkerij (Hoendiepstraat 2, Amsterdam) kunt inkopen is op de laatste werkdag van de week. Dat betekent dus een vrije dag opnemen, maar dat is het absoluut waard! Dit vleesatelier voor handgemaakte charcuterie van voedselkenner en ware worstprinses Diny Schouten is voor particulieren alleen geopend op vrijdag (10.00-18.30u) en zaterdag (10.00-16.30u). Dit naar eigen zeggen "omdat alle worstsoorten en terrines zelf gemaakt worden". Van varkens "die met ouderwets fatsoen zijn grootgebracht".

Diny Schouten schreef "Het Spek van Slager Blom" (momenteel niet meer verkrijgbaar, maar nog wel te koop bij De Pasteibakkerij zelf, €24,50); het boek van waaruit culiminnend Nederland zou willen eten maar waarvan de inhoud nooit om de hoek te verkrijgen was. Over écht en écht goed voedsel dus. Natúúrlijk werd de pen voor de pan verruild en na een verblijf in de catacomben van voormalig slagerij Koekenbier werd begin september 2011 een perfect pand gevonden aan de Hoendiepstraat. Dat op zich al allure uitstraalt. En dan liggen er ook nog bijzonder mooie producten in de etalage uitgestald. Zo is bijvoorbeeld de worst van hazenbloed fameus en gezocht, alsmede de Paris à l'Ail.

De enigszins excentrieke dame runt dit vleesparadijs met behulp van vlezige metgezel Floris Brester; allebei even vriendelijk. En bevlogen. En mocht het assortiment du jour nog niet genoeg zijn; op bestelling kun je hier ook aan ander prachtig vlees komen, zoals Hollands wild, boerderijgevogelte, gerijpt Gasconne-vlees en lam uit Baambrugge. Even telefoneren en ze halen het voor je. Mooie andere zaken als dagverse rauwe melk, eieren en citroenboontjes liggen eveneens op het schap.

Er wordt drastisch inge-slagen: dé Parijse knoflookworst (€4,50), boudin noir (2st. €5,16), rookworst (€7,80), salieworstjes (2st €5) en kalfsterrine. Later thuis blijken de salieworstjes vettig, extreem sappig en lekker zoutig. De kalfsterrine heeft een volle leversmaak en is vol afgekruid op smaak (met een licht zuurtje). De boudins noirs hebben een kruimige (uit elkaar vallende) zoete smaak (van appel?) waarna een volle hartige (bloed)vleessmaak overheerst; voor deze delicatesse blijk je weinig kiezen nodig te hebben. Maar MJAM!

En die Paris à l'Ail? Nou, de beroemde knoflookworst heeft een stevige textuur en een zachte looksmaak. Het is de worst niet aan te zien wat er in zit. Maar de goede zoutige nasmaak is niet tè zout en het geheel is perfect kruidig op een zachte en subtiele manier. Lekkers dus van De Pasteibakkerij en zéker de omrit waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten