Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 juni 2009

DB: Bakewell Tart (of: bakewell pudding)

De Daring Bakers (ik maakte bijna een typfout door 'dating ba- kers' te typen; maar dàt zou nergens op slaan...) zijn in juni weer aan het bakken geslagen en hadden dit keer een lekker makkelijke maar toch héél verrassende frangipanetaart op het menu staan. Nou is frangipane niet zo gekend hier als bijvoorbeeld in België, maar geloof mij dat deze vulling van boter, bloem, suiker, eieren en (vooral) gemalen amandelen verrúkkelijk is! Zoals ook het aanverwante amandelspijs verrukkelijk is.

The June Daring Bakers' Challenge was hosted by Jasmine of Confessions of a Cardamom Addict and Annemarie of Ambrosia and Nectar. They chose a traditional (UK) Bakewell Tart...er... pudding that was inspired by a rich baking history dating back to the 1800's in England.

De uitdaging kwam deze maand van Jasmine (Confessions of a Car- damom Addict) en Annemarie (Ambrosia and Nectar). Het wàs de bedoeling om zelf een zoet deeg te kneden van bloem, suiker, zout, ongezouten boter, eierdooiers, koud water en amandelextract, maar aangezien ik nog shortcrust pastry van Mr.Ramsay in de vriezer had liggen (een restje pâté sucrée van dit recept), ging ik natuurlijk niet een nieuw deeg staan kneden. 's Ochtend had ik het bevroren deeg al in de koelkast gelegd, zodat ik het na mijn werk op een bebloemd aanrecht kon uitrollen om er een beboterde bak- vorm mee te bekleden. Ik gebruikte een boterkoekvorm. Lemon curd (lekker zurig; anders wordt het helemaal zo zoet) of anders jam over de bodem uitstrijken en hier het frangipanemengsel over uitgieten. Bakken (klein half uurtje). Héérlijk. Ècht snel klaar maar vooral súperlekker. Niet in de laatste plaats door de smeuïge en korrelige amandelvulling.

Recept frangipane
Vermaal in een keukenmachine 125g blanke amandelen met 30g bloem tot poeder. Roer 125g zachte ongezouten boter (op kamer- temperatuur) romig en luchtig met 125g gezeefde poedersuiker. Voeg één voor één drie eieren toe; het volgende pas toevoegend als het vorige is opgenomen. Het mengsel zal er schifterig uitzien. Niet stressen: dit gáát goedkomen! Meng ½tl amandelextract door het beslag en klop het geheel een volle minuut op. Spatel bloem en amandelpoeder erdoor, tot een homogeen mengsel. Hiermee een taartbodem vullen en gedurende een half uur in een warme oven van 175 graden Celsius afbakken. Laten afkoelen alvorens aan te snijden.

Great challenge in many ways. A brand new recipe, easy to make and fast to eat with a very lucious almondy filling that was a bit grainy (which I loved!). I cheated big time and used some leftover pâté sucrée by Gordon Ramsay recipe, that I had in the freezer. I guess that was a good thing, since I read some of the Bakers thought the original pastry was "a disaster"...

3 opmerkingen:

  1. Your tart looks really nice! Great job :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Looks delicious! Nicely done!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beautiful frangipane and i love how you loaded the top with almonds! Fantastic Bakewell!

    BeantwoordenVerwijderen