Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

03 april 2009

Route Nederland: Utrechtse IJs 'hot'spot

Het kwik in de thermometer is vandaag voor het eerst dit jaar weer lekker boven de 20 graden Celsius uitgekomen en aangezien het een vrijdagavond is én ik (nog) niet helemaal ben ingestort, fietsen mijn lief en ik -net als de rest van Utrecht- na het diner naar de Poortstraat in Wittevrouwen. Alwaar het chaos is op straat: een dikke rij tot op het asfalt, overal geparkeerde fietsen en een heel stel uitbundige kinderen. Maar toch is de sfeer prettig. Iedereen verheugt zich op een ijsje en naarmate men dichter de ijsbakken in de vitrine binnen nadert, worden de mensen alleen maar uitgelatener. Dit is dé place to be voor Italiaans roomijs en sorbet. In Nederland!
Want hier wordt elke dag vers belachelijk lekker, ambachtelijk Italiaans ijs gedraaid. In zoveel sma- ken dat je niet meer kiezen kunt; van de állerbeste ingrediënten (Roberto gaat in India zelf de Alfonso Mango's halen en hij reist voor zijn citroenen af naar Sicilië); desgewenst suiker-, lactose- en/of glutenvrij én hij maakt élke week een volledig nieuwe, gekke smaak van de week (bv. bierijs, kruisbessenijs, risotto alla milanese, lychee, FC Utreg, witte chocolade met kardemom, pompoen, mascarpone met bosaardbeien, aloë vera, groene thee, kwark met vijgen). Gelukkig is het ijs helemaal niet zo belachelijk duur: 1bol €0,80 - 2bollen €1,50 - 3bollen €2,20 - 4bollen €2,90 - ½l €5,20 - ¾l €7,30 - 1l €8,95. En omdat men van Roberto's vindt dat ijs eten een feestje moet blijven, zijn ook dit jaar de prijzen weer níet verhoogd!! Ondanks de economische misère.

Na de opening in 2002 was Roberto's (Poortstraat 93) al na vijf weken een begrip in Utrecht! De man is dan ook (samen met zijn zakenpartner en nicht Carlina) een kleinkind van de Italiaan die in 1928 de eerste ijssalon in Nederland op poten zette. De zoon van deze opa (de vader van Carlina) hield decennia lang een ijssalon open aan de Oudegracht en al deze jarenlange ervaring proef je dírect terug in het ijs. En daarmee is het ijs van Roberto Coletti een perfecte mix van ambachtelijke passie en een modern pers- pectief.

Bij Roberto's kun je ook een (kleine of grote) ijskar huren. Op de website kun je bovendien je eigen suggestie voor een nieuwe smaak doorgeven (dropijs! maak dropijs!!) en de salon is van begin maart tot oktober élke dag open van 12.00u tot 22.00u. De ijshoorntjes zijn alleen iets te smal om al die bollen ijs op te stapelen, maar dat vergt dan gewoon enig doorlikken... Grote klassiekers: Capriccio zacht roomijs met zelfgemaakte karamelsaus en gekarameliseerde pinda's Sicilia amandelijs met vijgen Wittevrouwen (lekker zurig) kwarkijs met honing en krokante sesam.
Hoe zeg je in het Italiaans "Méér dan de moeite waard!"?

(update 13-08-2009)
De roze ijscokar die 's zomers onder de rook van de Dom staat, daar waar de Zadelstraat overgaat in de Servetstraat (bij de brug), is óók van Roberto. En alleen hier wordt domijs verkocht: friszuur yoghurtijs met vijgen. De prijs is wel wat toeristischer, nl. €1 per bol.

2 opmerkingen:

  1. Goddank (voor mijn portemonnee en lijn) woon ik niet in Utrecht! Zit nu wel te kwijlen achter de PC. Wil je alsjeblieft niet zulke lekkere beschrijvingen meer geven?!
    Ik lees al een poosje mee op je weblog en geniet er erg van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet je nagaan. Mij staat nog een hele zomer te wachten en het is niet alsof al dat heen en weer gefiets naar Roberto's de ingenomen kilocalorieën allemaal weer netjes opverbrand...

    BeantwoordenVerwijderen