Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

05 april 2009

Route Nederland: Gouden wafels

Het (tijdelijk) werken in Gouda heeft zo zijn voordelen. Het is de stad van kaas en stroopwafels immers... En zo kan het zomaar zijn, dat je je in een verloren uurtje (rond de lunchpauze) of ná gedane arbeid (hongerig) in de binnenstad op de markt begeeft. Daar zit een allerschattigst Albert Heijntje en bovendien vind je hier banketbakkerij De Vlaam (Markt 69). Ma tm vrij 8.30-18.00u; do tot 21.00u; za 8.00-17.00u.

 
Voor €1,50 koop je hier vijf heuse Kamphuisensiroopwafels, zoals oorspronkelijk gebakken door de gebroeders Kamphuisen aan de Hoge Gouwe 19. Gerard Kamphuisen was waarschijnlijk degene die ergens rond 1840 dé stroopwafel bedacht. Hij verwerkte restjes koekdeeg en ook kruimels in een wafel en vulde deze met siroop (lees hier meer). En hij won er in 1896 en 1912 zelfs prijzen mee. Banketbakkerij De Vlaam zegt in ieder geval eigenaar te zijn van het echte originele recept van de wereldberoemde Kamphuisen siroopwafel uit Gouda (met nogal een stukje geschiedenis). Dat het eigenlijk een 'armenkoek' is, daar merk je tegenwoordig maar weinig van (afgezien van de prijs), want de knapperige harde wafel met zoete karamelstroop doet het ook goed bij de rijkeluisthee. Helemáál dankzij de nostalgische retroverpakking.
.
Ik bakte zelf ook wel eens stroopwafels, maar die zijn -uiteraard- van geen vergelijk.

(update 04-02-2013)
Terugkeer naar De Vlaam (5 wafels kosten inmiddels €1,65; maar ze zijn nu ook per 2 te koop). In de vitrine echter trekken vooral de 'hazelnootbollen' de aandacht (€2,20 per stuk); wat een joekels! Op verzoek wordt één aangekochte bol keurig in tweeën gesneden en zittend op de markt blijkt het een luchtige meringueverrassing met stukken hele hazelnoot, overtrokken met fijne melkchocolade. Nogal verleidelijk en een behoorlijke (bekoorlijke) aanrader:

In de winkel vallen overigens twee enorme decoratie walrussen op. Die bij klanten zoals wij de vraag doet rijzen wat walrussen dan met banketbakkers te maken hebben? Het antwoord luidt, bij navraag: "Gewoon, vanwege de winter, enzo." Oh ja, natuurlijk.

1 opmerking:

  1. Wat leuk om te lezen over onze stroopwafels. Geniet van je tijd in Gouda.
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen