Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 oktober 2010

Griezelkookboek

Wát een onvertogen talent is toch wijlen Roald Dahl (1916-1990), geboren in Wales uit Noorse ouders. Niet alleen zijn schier onein- dige fantasie, maar vooral de meeslepende, treffende wijze waarop hij deze weet te verwoorden, dwingt respect af. Boeken als "Sjakie en de chocoladefabriek" (1964) en "de GVR" (1982) blijven voor al- tijd in ons geheugen gegrift en ikzelf dweep daarbij met zijn keuken -kwaliteiten. Want de man was óók nog eens een karakteristieke keukenprins! Naast Roald Dahl's kookboek (staat nog altijd hóóg op mijn verlanglijstje!) kwamen ook zijn Griezelkookboeken (deel 1 en deel 2; gebundeld in "Het Grote Griezelkookboek") op de markt.

Dat eerste deel werd een jaar na zijn dood uitgegeven en is een in- terpretatie van de fantastische, verrukkelijke en (schijnbaar) wal- gelijke dingen die in Roald's boeken voorkomen (Luizenderrie?!) Meteen bij doorbladeren is de opzet duidelijk. Elk recept heeft een enthousiasmerende titel met daarbij de bronvermelding (uit welk RD boek het afkomstig is). Denk daarbij aan Snoskommers (uit 'De GVR'), Meneer Griezels Baardhapjes (uit 'De Griezels'), aflikbaar behang, geconfijte potloden om op school op te sabbelen, Frops- kottel en Stinkhommeleieren. Uiteraard wordt de foto van elk gerecht, traditiegetrouw begeleid door de schandelijk grappige illustraties van Quentin Blake, die veel van de Dahlboeken van bijpassende tekeningen voorzag.
Met de bijzonder chocoladerige Chocoladecake van Bram Bokkepoot (uit 'Mathilda') bijvoorbeeld, als traktatie, heb ik al menigmaal hoge ogen gegooid en ik vermoed met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk- heid dat niet alleen kinderen een kinderlijk blije gelukzaligheid zullen voelen bij koken uit dit kookboek. Zo wordt eten en koken een fééstje!

2 opmerkingen:

  1. Dat boek is fantastisch! Ik had het als kind en heb er heerlijk in gebladerd en uit gekookt. Vooral de muggenburgers met uiringen zijn heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hai liefjes dit is zo lekker !

    BeantwoordenVerwijderen