Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 november 2011

Appelkruimeltaart met citroen

"Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is híj." Hij wordt veertien jaar en het is óók hoera voor mij, want een verjaardag vraagt om een taart en ìk ga die bakken. Op verzoek van de jarige stiefzoon, die een kruimeltaart met appel (noten) en citroen kiest uit het Margriet kookboek "Zin in taart, zoet&hartig" van Maxine Clark. Dit nogal onhandzame, vierkante boek (23x24cm) bevat alleen maar recepten voor taarten, zoet en hartig dus, plús alle basisrecepten voor deeg (korstdeeg, pie-deeg, zandtaartdeeg, bladerdeeg, amandeldeeg) en decoraties (taartbakjes, rasters en decoratieve randen).

Nou, kruimeltaart lust ik zelf ook wel en aangezien alle gekochte boodschappen in de kast liggen bij mijn aankomst, sla ik gestaag aan de bak. Van de mogelijkheden in dit bakboek kies ik een luxe korstdeeg (p.14) voor de taartbodem. Op de bereiding ervan ga ik verder niet in (zie recept en foto hieronder), want ik was níet blij met dit 'deeg'; het zal aan mij liggen:

Droog, korrelig, niet te kneden en zeker geen deeg te noemen. Zelfs na nóg een extra half uur rusten in de koelkast kreeg ik geen mooi homogeen mengsel, dus mocht Gordon (Mr.Ramsay) mij als koene ridder komen redden. Met zijn pâté sucrée dan, dat zonder verder gedoe als altijd soepel, perfect uitrolbaar en heerlijk blijkt. Men moet een gegeven taartdeegpaard ook niet in de bek kijken..

Voor het bekleden van de bakvorm gebruik ik wel de aanwijzingen van Maxine Clark (p.18): deeg uitrollen op 'n bebloemd aanrecht - deeglap over de deegroller naar de vorm transporteren - met een bolletje restdeeg het deeg overal voorzichtig aandrukken - en dan met de roller over de bovenrand van de vorm en t overtollig deeg verwijderen - om vervolgens de taartbodem blind voor te bakken. Maar dan niet op de door Maxine Clark aangegeven temperatuur (12+7+10min 200°C) want dan gaat mijn kostbare deegrandje al rap richting zwart; ik vind het na een kwartiertje 180°C goed.

De taartbodem wordt belegd met een lap marsepein op maat en gevuld met een friszure citroenappel vulling met kruidige kaneel, nootmuskaat en gemalen piment. Voor mij geen rozijnen, dank u, maar wél heel graag wat lekkere noten. Kruimellaag eroverheen (300g bloem met 250g rietsuiker en 275g zachte roomboter) en taart de oven in.

Mooi taartje, al zeg ik het zelf. Jammer dat de vulling behalve zuur van de citroen ook zuur van de Granny Smiths is (want dat maakt het niet echt tot een kinderverjaardagstaart) maar het zoet van de kruimels er bovenop compenseert dit. De rest is prima.

2 opmerkingen:

  1. Ook ik ben een fan van Holtkamp en lees je blog. Maar telkens opnieuw de stem van Cees die weer datzelfde verhaal vertelt als ik op je pagina komt is niet fijn.

    Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anna: ik weet het. Heb het al meer gehoord, maar ik ben niet zo technisch dat ik er wat aan kan doen. Met meer posts verdwijnt Cees vanzelf naar pagina twee en dan is het euvel verholpen.

    BeantwoordenVerwijderen