De perfècte decoratie of vissig aperitief komt in de vorm van een gevuld limoentje, met wijngelatine, stukjes nori en zalmkaviaar. En met enkele minuutjes in elkaar gegoten, áls je tenminste de mise-en-place inclusief al uitgelepelde limoenhelften én al lobbige wijngelatine klaar hebt staan (lees: véél werk om halve limoentjes uit te lepelen, plus láng wachten tot gelatine eindelijk eens lobbig wordt, zelfs in koudwaterbad).
Of hoe je met een beetje inzet de show steelt:
Uit een oude "TIP Culinair" 'viste' (haha) ik het recept op voor deze gevulde rakkers. Benodigdheden: visbouillon (van een tablet), rijstazijn, droge witte wijn, blaadjes witte gelatine, limoenen, nori en zalmeitjes. De onbespoten limoenen, goed schoon geboend, moeten ontdaan worden van ál het vruchtvlees; maar dan wel zó dat de schil intact blijft. Geen sinecure! En duidelijk een werkje waarvoor zielige eczeemhandjes handschoenen nodig hebben...
De limoenhelften stabiel op een vlakke ondergrond plaatsen en hier zalmkaviaar over verdelen met een laagje wijngelatine. Terwijl de rest van de vloeistof lobbig wordt, nori weken (of niet) en in kleine reepjes snijden. De limoenschillen stapsgewijs afvullen tot de rand en dan een hele nacht laten opstijven, alvorens (met een bevochtigd scherp mes) in kwarten te snijden.
Pro: WAUWfactor.
Contra: érg vissig, tikkeltje te zout en bij stevig uithappen proef je het bitter van het limoenwit. Maar het is nog eens iets anders dan het standaard schijfje citroen bij het opdienen van vis...
Of hoe je met een beetje inzet de show steelt:
Uit een oude "TIP Culinair" 'viste' (haha) ik het recept op voor deze gevulde rakkers. Benodigdheden: visbouillon (van een tablet), rijstazijn, droge witte wijn, blaadjes witte gelatine, limoenen, nori en zalmeitjes. De onbespoten limoenen, goed schoon geboend, moeten ontdaan worden van ál het vruchtvlees; maar dan wel zó dat de schil intact blijft. Geen sinecure! En duidelijk een werkje waarvoor zielige eczeemhandjes handschoenen nodig hebben...
De limoenhelften stabiel op een vlakke ondergrond plaatsen en hier zalmkaviaar over verdelen met een laagje wijngelatine. Terwijl de rest van de vloeistof lobbig wordt, nori weken (of niet) en in kleine reepjes snijden. De limoenschillen stapsgewijs afvullen tot de rand en dan een hele nacht laten opstijven, alvorens (met een bevochtigd scherp mes) in kwarten te snijden.
Pro: WAUWfactor.
Contra: érg vissig, tikkeltje te zout en bij stevig uithappen proef je het bitter van het limoenwit. Maar het is nog eens iets anders dan het standaard schijfje citroen bij het opdienen van vis...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten