Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

08 juli 2013

Route Finland: Kauppatori

Het Marktplein aan de haven van Helsinki, feitelijk direct gelegen aan de Baltische Zee, is één van de belangrijkste pleinen in de stad. Het is een centraal punt waar men komt om gezien (of gevonden) te worden, waar een koffietje gedronken kan worden of vers fruit aangekocht (alsmede toeristische relikwieën en ambachtelijke kleinkunst zoals rendiermemorabilia, vossenhuiden en Laplandse messen) én de meeste excursie-en veerboten vertrekken vanaf hier.
Hier op de markt zijn genoeg kramen waar aardbeien en blauwe bessen (geïmporteerd uit Spanje) worden verkocht; zoals er ook doorheen het stadscentrum enkele te vinden zijn. Maar hier ligt het zachtfruit net iets hoger opgetast en ruikt het allemaal net iets fruitiger. De beroemde lingonberries zijn niet in seizoen; dat komt in augustus/september weer. Vanzelfsprekend is deze Kauppatori in de winter minder turbulent, maar verleidelijkheid kan ze nooit ontzegd worden. Al decennia niet.

Maar wat sowieso niet te weerstaan valt zijn de kramen met vers van de plaat gebakken vis. Zalm, witvis, maar nog veel vaker de lokale specialiteit vendace (kleine marene). De zoetwatervisjes die geen ansjovis of sardientjes zijn, maar wél erg lekker, worden met kop, graat en staart in het vet gegaard en dan op de hete bakplaat afgebakken. Geserveerd met groenten en al dan niet gebakken aardappeltjes, is een plastic vorkje alles wat je nodig hebt. Op de tafels staan sauzen klaar (sinappi blijkt mosterd te zijn), maar die zijn obsoleet bij zo'n smakelijk middag(-of ochtend)maal.

"Wanneer je normaal, thuis, aan het werk bent, is visjes eten in de zon, op de markt van Helsinki wel alles wat je wil!"

De markt is bedrijvig op maandag tot en met zaterdag van 6.30 tot 14u en 's zomers ook op zondagochtend. In de zomer houdt men na een korte middagpauze dagelijks een toeristenmarkt, die vaak geopend blijft tot 20u. Wél belangrijk om te weten: meeuwbeesten zijn hier 24 uur per dag in legio aanwezig en mag ik de ultieme tip geven: vooral níet voeren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten