Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 mei 2013

Persepolis

De ingang van winkel Persepolis [spreek uit: pèr-SEH-pô-liss] op Kanaalstraat 82 (te Utrecht) is weinig opvallend in de veelheid aan uitgestalde groenten en fruit in de rest van de straat. Tussen de andere toko's valt het niet op dat je hier verse sinaasappelsap en stukken verse ananas kunt aanschaffen, maar de kenners, de ware foodies en thuiskoks, wéten dat je binnen bijna alles van je gading vindt. Behalve dan marsepein en amandelspijs, maar die zou je best zelf kunnen maken want amandelpoeder (300g à €2,95) en bittere amandelen (!) verkopen ze hier dan weer wél.

Bij binnenkomst links open koelvitrines met verse kruiden (een uitgebreid standaard aanbod en soms rariteiten als verse lavendel 75g €2,25), verschillende pepertjes, exotisch fruit (als erg verse vijgen), een keur aan paddenstoelen (shiitake, oesterzwammen, cantharellen, portobello's en king bolette!) en afhankelijk van het seizoen: asperges, roodlof, etc. Op twee plaatsen in de winkel kun je zelf noten tappen (hier links en achterin de winkel) en daarmee is er eigenlijk een compleet assortiment. Alleen pecannoten kan ik (nog) nergens vinden.
In een hoekje staan bijna alle varianten Barilla pasta, waarnaast alle denkbare specerijen (ook La Chinata pimentón de lavera). En wat rúikt dat! Een verdekt opgesteld schapje openbaart gedroogde zuidvruchten, vier soorten rozijnen (groen, zwart, geel en jumbo), gojibessen (200g €3,50) en nog meer noten. Dan een gangpad met Aziatische en Mediterrane aromaten, sauzen, conserven, sambals, boemboe's en Italiaanse import. TRS is ruim vertegenwoordigd met linzen en diverse gedroogde bonen. En als je verder langs de wijnrankbladeren, wijnen en het granaatappelbier loopt, kom je achterin in de Iraanse hoek.

Hier ligt thee van Ahmad, zoals die vroeger bij Marks&Spencer te krijgen was: Special Blend, Aromatic Earl Grey (echt héle goede!), Ceylan of Cardamom Tea en Green Tea (100 zakjes à €3,95). Pal naast de worteljam, appelazijn, dadelsiroop en brokken (dus niet op een stokje) kandijsuiker wit of geel. Aan de achterwand de vele schepbakken en tapsilo's met het bulkassortiment van ID Organics, inclusief geïntegreerde zelfbedieningskoffiemolen. Wel even met een gekleurde stift het nummer op je zakje schrijven. Ik ben nogal fan van de (eko) kaneelamandelen (€18,50/kg); die zijn echt heer- lijk. Maar wat zijn nou die 'tamari amandelen'? De blinkende vaten oliën en (balsamico)azijn, ook zelftap, zijn evenmin te missen. Met walnootolie (€9,95/l) hazelnootolie (€17,95/l) en pompoenpitolie (€22,50/l). De opsomming gaat stug door met Kurukahveci koffie, gedroogde paddenstoelen (als porcini, id est eekhoorntjesbrood), ingelegde citroenen, geschenkverpakkingen met luxe chocolades, ovaltine (ahá, dus híer zou ik dat spul kunnen kopen; ik had het ooit nodig voor dit recept van Jamie voor STP, maar kon het toen nergens vinden). 
Bijna uitgewinkeld? Nee, want de ogen krijgen nog flink te kost op de groente&fruit afdeling (truffelaardappelen, topinamboer, zoete citroenen, rettich, gele tomaatjes...), door de glazen deuren van de diepvries (sereh, saffraanijs, de knapperige, heerlijk vette en dus onweerstaanbare roti paratha en -yak- petehbonen), bij de diverse versbakken (ik zeg "twáálf soorten olijven") en niet te vergeten; bij de kassa (arganolie!)

Hoe fijn, hoe fijn. Stel je zou ergens wonen, waar een dergelijk fan- tastische toko níet voorhanden is, wat moet je dan? Waar vind je je broodnodige culiosa? Verse knoflook heeft de Appie soms ook wel, maar verse naan; lekker dikke, huisgemaakte tzaziki (ook goed zelf te maken); ongezouten macademia's (per kilo €19,50); dadelazijn of bloedsinaasappelen; daar kùn je toch niet zonder? Ik in ieder geval niet en dus mag ik op z'n tijd los bij Persepolis. En wil je wel geloven dat ik nog elke keer nieuwe producten ontdek?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten