Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 september 2010

Drentse heidekoek

Bakker Pots te Rolde (en Annen, Drenthe) is een échte bakker en dat blijkt al direct bij binnenkomst. Ten eerste is het drúk in de winkel. Toegegeven, het is een zater- dagvoormiddag, maar dan nog. Verder betreft het een familiebedrijf (sinds 1919) dat dus toegetreden is tot het bekende Echte Bakkersgilde (sinds 1997) én de eliteorganisatie Topbakkers (sinds 2000). Bakkers Ko en Henk Pots bakken, dat het een lieve lust is, dagelijks de winkel vol, maar tevens zijn zij creatief genoeg om de planken te vullen met bijzondere bakspecialiteiten. Zoals een sukade(ont- bijt)koek (€3,55) vól met veel stukjes gekonfijte cederappelschil; een Drentse turf (een kruidige koek met walnoten, en rozijnen); de zogenaamde 'zwerfkei' (een gevulde koek met boekweitmeel en heidehoning), bijzondere Anner-of Rolderbollen (krentenbollen met iets extra's) en bij tijd en wijlen óók een nieuw brood zoals nu het kruusakkerbrood.

Míjn aandacht gaat uit naar de heidekoek (€4,15), een ongelooflijk plakkerige peperkoek met honing en amandelschaafsel en een dik- ke laag échte amandelspijs over de lengte in het midden. En dat vind ik zó'n goed idee, dat ik het zelf ook eens ga maken, ooit.

1 opmerking:

  1. Het water loopt in m'n mond, wat lijkt met dit heerlijk.

    Leuke post!
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen