Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 oktober 2014

De Ruijter anijsmelk

Er zijn geen anijsblokjes meer. Nee, echt niet. DeRuijter heeft de oude vertrouwde blokjes om anijsmelk mee te maken vervangen door anijs- staafjes. Maar waarom zijn er geen anijsblokjes meer? De fabrikant zelf zegt op de site: "Anijsblokjes zijn sinds 1928 onderdeel geweest van ons assortiment en sindsdien is de productiemethode vrijwel onveranderd. De afgelopen jaren is de oude anijsblokjesmachine draaiende gehouden maar helaas kunnen we door slijtage en het ontbreken van de juiste on- derdelen de levensduur van deze machine niet meer verlengen. We zijn op zoek gegaan naar een passend alternatief en hebben deze gevonden in de vorm van Anijsstaafjes: staafjes anijspoeder. De verpakking en toepassing van Anijsstaafjes zijn anders dan die van Anijsblokjes maar het resultaat is hetzelfde: een beker warme anijsmelk." Dus dat. Óf je kan zelf melk koken (dat moet toch) met steranijs, of geplet anijszaad erin. Laten trekken en zeven. En het resultaat is hetzelfde: een beker warme anijsmelk ;)

27 oktober 2014

AH Quinoasalade (met groene groenten, noten en zaden)

Albert Heijn (en AH-to-go) verkopen een bak "rauwkostsalade op basis van quinoa" (205g €2,99). De quinoa met sojaboontjes, tuinerwten, (zeer zéér fijngesneden) broccoli, pompoenpitten, hennepzaad en wortel komt met een zakje amandelen en pistachenoten. Het bakje dressing (soja-gember) maakt de vezelrijke superfood snack éxtra lekker. Bevat per bakje: 420kcal, 10g eiwit, 32g koolhydraten, 26g vet (waarvan 3g verzadigde vetten).

22 oktober 2014

"Raider, geknipt voor de trek"

Láng voordat Twix Twix was, was Twix Raider.

19 oktober 2014

Route Nederland: Pure Markt!

Met een volle portemonnee heen. En met een volle boodschappentas terug. Of tenminste, had ik maar mijn fijne boodschappentas (lees: mandje) meegenomen, want ik ging (te) zwaar bepakt en gezakt weer weg. Portemonnee leeg, inderdaad, maar dat was alleen maar omdat je nergens in de buurt geld kon opnemen... anders had ik waarschijnlijk nog wel meer voorraad aangelegd. @Pure Markt

Voor wie ooit wel eens in (Zuid)Frankrijk is geweest en heimwee heeft. Of voor wie op culinaire strooptocht wil (zonder nou een hele provincie door te moeten). En sowieso voor iedereen die van lekker eten houdt, zeker als het artisanale streekproducten betreft, van het verrukkelijke soort. Puur eten. Met liefde gemaakt en gevonden; verkocht door de producenten zelf. Niet alleen kunnen zij je (gepassioneerd) informeren over de ingrediënten, hun herkomst en het gehele productieproces; zij enthousiasmeren. En dat maakt de sfeer heel bijzonder. Hier wordt een soort van eetfeestje gevierd! Inclusief vele proeverijen (en drinkerijen). Ook voor diegenen die geen gluten mogen. Zoals de cocosballs (5 voor €5) die vers uit de oven komen.

De Pure Markt werd anno 2008 te Amsterdam geboren, als een klein onderdeel van de zondagsmarkt in de Dapperstraat. Van lieverlee werd de Pure Markt wat hij nu is: een reizende ambachtelijke zondagsmarkt die in ieder geval elke tweede zondag van de maand (m.u.v. november, januari, februari en maart) van 11-18u neerstrijkt in het Amstelpark (of het Beatrixpark). En verder is de Pure Markt op locatie te vinden: waar en wanneer, zie website.

We gingen om eindelijk eens de ciders (en ongefilterde appelazijn) van Het Ciderhuis in te slaan. En stuitten daarbij op oesters; de olijfolie van Finca Forata (€6,95 per 750ml); de potten honing van Hortensius (bv phaeceliahoning en eucalyptushoning €6 à 450g; koolzaadhoning met gemalen amandel €5 300g); meerdere kramen met worst (en pistou en gerookte knoflook en rillettes en confit de canard); en kaasjes. Zoals heuse Blaarkop (biologische roodschimmel uit de Gelderse vallei, 100g €1).
Bij de kraam van Fudgepartners vind ik anijstjoepkes (10 voor €3,50). En slechts met heel veel moeite kan ik de heerlijke pata negra van de Spaanse Schuur weerstaan. Maar ik koop wel een stukje geitenkaas met gerookte paprikakorst. Er is hertenvlees. En Hongaarse zuurwaren. Er wordt aloë vera verkocht. Maar de grootste klapper van vandaag is een vol kistje (met tien verschillende) pompoenen voor €6! Samen met het kippetje dat vers van de grill komt (€15 voor een hele maïskip; niet zo fantastisch als de Gentse zondagsmarkt kip, maar toch ook erg lekker), is pompoen uit de oven thuis ons diner. En dan kunnen we geen pap meer zeggen. GENOTEN!

(update 07-12-2014)
De streekmarkt die elke eerste zondag van de maand op de Mariaplaats te Utrecht wordt gehouden, heeft verdacht veel weg van deze Pure Markt. Met enkele van dezelfde deelnemers ook (cocosballs!)

18 oktober 2014

Griekse pita

Onder de rook van de Utrechtse Dom (stel dat die zou roken) vind je tegenover Sirtaki Grieks Restaurant (dat is geen toeval; de twee horen bij elkaar): Dimitri Petit. Mocht dát Dimitri zijn, die achter de bakplaat verse groenten staat te grillen, dan is hij niet bepaald 'petit'. Maar gúl is hij wel. Buiten op de tafels staat altijd wel wat te happen (dampende gyrosvleesjes voor de pak; olijven; pepertjes). De vegetarische pita die je voor €5 bij Dimitri koopt, bestaat uit een warm pitabroodje met gegrillde groenten, een flinke schep tzatziki, halloumi (!), aardappels, een dolma, een stukje 'hartige baklava met spinazie en feta' (hoe heet dat ook alweer?) én rauwkost (komkommer, tomaat, gele paprika). Voor maar €5. Met lekker veel groenten. Of zoals ze bij Dimitri zeggen: "very much, very nice, very cheap and super fast".

05 oktober 2014

Shoti Maa Magic Box

Alle (12) theesmaken van Shoti Maa in één doosje bij elkaar (€3,49, Etos), plus een (quasi) inspirerende tekst op de binnenkant van het deksel: "we don't need fixing; we're not broken - to live graceful lives in a wild world, we need comfort and balance - then, our amazing systems can take care of the rest". Hoe chak-tastisch. Maar ook zonder dat de chakra's in balans mogen, klinken sommige smaken mij goed in de oren (groene thee met kaneel en earl grey?! lavendel/zoethout/munt en venkel/kardemom/sinaasappel).

04 oktober 2014

BBQ Taart

Hij is jarig en gaat dat groots vieren met zijn traditionele, jaarlijkse barbecue. En ik ga daar dan zijn twintig beste vrienden (met aanhang) allemaal in één klap tegelijk ontmoeten. Van wie ik er precies een en een half al ken. Ik heb dringend een bliksemafleider nodig en ik dacht aan zoiets:


Artisan Cake Company by Michelle Honeman

Dat moet haalbaar zijn. Toch? Uhmmm... Nou, ik weet in ieder geval al hoe ik 'hamburgers' moet maken. Dus bak ik een brownie (uit een pak). Daar hoef ik alleen maar burgers uit te steken (met mijn ringsteker van 7cm), die ik daarna met een satéstokje en zwarte levensmiddelenkleur- stof bewerk. De resterende brownie wordt verkruimeld, met roomkaas vermengd en bekleed met marsepein. Beetje verven (rood, bruin en zwart) en levensechte worstjes zijn geboren. Na lang wikken en wegen kies ik chocoladekaramels als shaslicks. Waar ik zelf (van witte fondant en een zwarte 'edible marker') champignons bij maak. Een dun reepje gekonfijte zoete aardappel doet dienst als paprika.

Houtskool heb ik ook al uitgedokterd. Aangezien (gedroogde) pruimen helemaal op kooltjes lijken. Op een zacht bedje van gele, oranje en rode marsepein zijn de pruimen (afgestoft met poedersuiker) nauwelijks van roodgloeiende briquetten te onderscheiden. En wie wist dat maanzaad het perfecte barbecue as is?

De taart is red velvet cake (recept keer drie; dat is een soeppan beslag, gebakken in drie keer een grote vierkante springvorm) met daartussen witte chocolade botercrème. De bovenkant uitgehold en bekleed met grijze fondant (Xenos €2,99 500g). Voor de barbecue zelf kies ik groen. Voor de zekerheid steek ik stokjes (satéprikkers) in de grijze fondant voor extra stevigheid van het rooster. Want dat ding moet natuurlijk niet doormidden buigen. Helaas net even misgerekend qua afmetingen, maar goed. De handvaten van de barbecue blijven stevig op hun plaats ook door satéprikkers (die dwars door de taart heen worden gestoken). Handiger was het geweest als ik (ongekookte) spaghetti in plaats van satéprikkers had gebruikt...

Voor de totale over-de-top maak ik nog geeloranje karamel (zo). Die als puntige vlammen tussen het barbecuerooster omhoog komt. Aangezien de brownie al klaar was en ik de avond tevoren de cakes heb gebakken, is iets eerder opstaan genoeg om de hele BBQ om 15u af te hebben. Net op tijd voor het feestje. Ik moet wel met de bus, maar mijn taart komt heelhuids aan. Trots ben ik. En nu weet iedereen meteen dat ik taarten bak. Inderdaad de ideale bliksemafleider en een goede binnenkomer. Wil de echte barbecue nú opstaan?!