Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 augustus 2014

Route Nederland: Park Hoge Veluwe Honing

Voor €8,70 per persoon (kinderen tot zes jaar gratis) verkrijg je voor één dag toegang tot Nationaal Park De Hoge Veluwe. Laat je niet verleiden de auto mee het park in te nemen (ookal is het van ingang Schaarsbergen naar het Kröller Müller ruim 11km), maar parkeer buiten de poort (€3) en pak één van de gratis witte fietsen (die in legio klaar staan door het park). Wie niet zo ver (heen en terug) wil/kan fietsen, begint beter vanaf ingang Ede of ingang Hoenderloo... Er is een reden dat dit natuurgebied in de Lonely Planet staat (en er dus zoveel toeristen zijn): het is hier práchtig. En hoe heerlijk, om zelfs met bewolkt augustusweer (wij regenden niet één keer nat) door bos en over heide te fietsen.

Wat een mens óók goed doet, is een kort bezoekje aan de winkel in het Bezoekerscentrum. Waar potjes jam en (met name) parkhoning te koop staan. Pure, koudgeslingerde klaverhoning (€6,50), échte heidehoning (€10,75) en lokale specialiteiten zoals lamsoorhoning (€7,50) en springbalsemienhoning (€6,25) in een glazen potje met blauw etiket (à 450g). Aan de honing wordt niets toegevoegd; het wordt verkocht zoals de Veluwse bijen het produceren (je ziet de bijenkassen onderweg langs het fietspad staan). En dat is heel iets anders dan de "honing van gemengde niet-EU honing" zoals die in de supermarkt staat!

Ik koop mijn honing sowieso aan de deur, maar deze parkhoning is een onverwacht buitenkansje. De heidehoning blijkt een dikschep- bare, amberkleurige honing die heerlijk zoet en kruidig van smaak is. Echt een rijke honing met karakter. De vele luchtbelletjes in de honing geven een glinsterend effect. De crèmige klaverhoning met zijn homogene beige kleur is veel zoeter. Deze honing smelt weg op de tong. De met zwarte stift op het etiket geschreven naam, doet mij vermoeden dat klaverhoning een seizoensproduct is. Mmmm. Honing staat écht wel in mijn voedseltop5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten