Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 november 2012

Toom Markt

Mogelijk grenst het aan het overdrevene, maar ik stapte vorige week daadwerkelijk mijn vierde (Duitse) supermarkt op rij binnen. Wat dat betreft was het goed inkopen doen in Bonn. Ik had nog net energie genoeg voor de mij tot dan toe onbekende Toom Markt (Ziegelweg 1, Alfter; ma-za 8-22u); een mega van een supermarkt, behorend bij de Rewe Group. Het motto van Toom? "Alles unter einem Dach". En dat is geen woord teveel gezegd. Alleen al het aanbod noten en zuidvruchten blijkt volledig 'over de top':

In zo'n hypermarkt wordt iets simpels als boodschappen doen een totale belevenis. De 58 'warenhuizen' van Toom met in totaal een oppervlak van 326.00 m², bedienen 3,7 miljoen consumenten per maand. Het uitgebreide assortiment telt om en nabij de 45.000 artikelen met bijvoorbeeld 300 verschillende kazen, 250 soorten groenten en fruit (pastinaken, paarse wortelen, schorseneren, tig soorten dadels; noem maar op) en bijna 700 wijnen. Dat soort cijfers liegen er niet om. Deze Toom Markt in Alfter is dan ook gelegen aan een N-weg die door de periferie van Bonn slingert; in de grote stad is natuurlijk helemaal geen plaats voor zoiets als dit. Het is alsof je door Amerika rijdt, zoals ik me dat dan tenminste voorstel: langs 'Seats&Sofas', 'Knüller', een grote McDonald's en een enorme fitnesshal, kom je op de parkeerplaats van Toom waar het niet eens moeilijk is een lege plek voor de auto te vinden (al is het van de auto naar de winkelingang nog wel even een stukje lopen).

De schier oneindige gangen zijn volgepakt met etenswaren. Niet tot de nok, natuurlijk; dat is met zulke lange gangen niet nodig. Ik tel bijvoorbeeld 39 meter groente-en fruitconserven (circa. 3m hoog), inclusief 6 strekkende meters tafelzuren. Zo kan ik toch niet kiezen! Trouwens, het is hier überhaupt moeilijk kiezen, want van alles is er véél: alleen al 11 soorten Milka koekjes, 12 meter pakjes thee - vijf planken hoog. Ze verkopen zelfs onmogelijke import als amarenakersen (€8,99). Het aantal diepvriezen heb ik maar niet eens meer geteld. Alleen de broodafdeling is relatief klein (er zijn meer mosterdvarianten verkrijgbaar dan soorten vers brood), maar dat komt natuurlijk ook weer omdat er voorin de winkel een aparte bakkerij te vinden is. Direct naast de sleutelservice, de kapper en de schoenmaker; met even verderop een lotto/toto kiosk. En natuurlijk ook weer (net zoals in de Kaufland te Kleve) zo'n olijvenmeneertje.

Hier word ik overigens wél aangesproken op het maken van foto's. Dat was me vandaag nog niet overkomen. Waarom ik dat doe, want dat is niet gebruikelijk. Zit ik misschien in de supermarktbranche (van de concurrent)? Nee, hoor, meneer; ik ben een sneue toerist met een leuk blogje over eten en ik kijk hier zó mijn ogen uit dat ik het zonder fototoestel allemaal nooit onthouden kan!

2 opmerkingen:

  1. -grinnik- Jij moet echt een keer naar zo'n all American Consumer area gaan....ook over de top, maar dan een over de top aanbod van winkels met een over de top aanbod :)

    BeantwoordenVerwijderen