Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 oktober 2011

Hoestdrank

Snif, snotter, kuch. Een virus heeft zich wellustig in mijn neus en keel genesteld en veroorzaakt daar allerlei ongewenste stomme herfstkwalen. Zakdoekjes zijn even niet aan te slepen en ik hoest als een 70+er die te veel Belinda mentholsigaretjes gerookt heeft. Van alle kanten krijg ik goede tips. Mijn moeder zweert bij een gesneden ui op het nachtkastje. Ik moet stomen (met Dampo). Ik zou een rauw ei met een flinke scheut alcohol moeten opdrinken. Allemaal goede huis-tuin-en-keuken middeltjes waar ik op eigen initiatief best een zelfgemaakte hoestdrank aan toe kan voegen.

Het recept is afkomstig uit het pas aangeschafte Hanzekookboek. Mijn oog viel er al op tijdens het eerste doorbladeren, maar toen kon ik nog niet bevroeden dat ik amper twee weken later al een doel voor de hoestdrank zou hebben. Op zich is dit niet moeilijk te maken: 250g uienringen met 40g honing (of wat meer) en 200g bruine basterdsuiker (of wat minder indien meer honing) in een halve liter water bijna 3 uur laten sudderen.

Uien? Hè nee, jakkes! Met enig angst en beven neem ik, na zeven, mijn eerste slok. Maar mmmjam! Dit is heerlijk. Kandijsiroop met honing nasmaak en ergens héél in de verte de smaak van gezoete uien. Hopelijk is al het goede van die uien ook nog in de drank op- genomen. Zo is ziek zijn bijna niet erg..

(update 04-12-2011)
In de koelkast toch meer dan vier weken goed houdbaar!

30 oktober 2011

Vogelnestjes

"Almanzo goot de dikke room over de gebakken appels, die in de luchtige korst genesteld zaten. Het stroperige, bruine sap krulde om de roomranden heen. Almanzo nam zijn lepel en at alles op."
Vanaf pagina 125 in Het Kleine Huis Kookboek staat een recept voor vogelnestjes beschreven, en zoals het beschreven staat lust ik ze ook wel:

Geschilde appels zonder klokhuis worden in de oven gebakken. Ín de appels een mengsel van bruine basterdsuiker en nootmuskaat en eromheen een dik luchtig beslag. Dit beslag wordt gemaakt met de eidooiers van gesplitste eieren, waarna de eiwitten stijf worden opgeklopt en luchtig door het beslag worden gespateld. De bruine suiker smelt in de oven tot stroperig bruine karamel en alles wat dit appeltoetje dan nog nodig heeft is lobbig opgeklopte, kruidige slagroom met 5spice en nootmuskaat.

Tip van de beginner: kleine appeltjes in een hoge ovenschaal volle- dig bedekken met beslag (om uitdroging te voorkomen). Een restje beslag laat zich prima verwerken tot luchtige pannenkoeken voor het ontbijt (met hazelnootpasta en banaan of peer).

Jamaicaanse kip met Creoolse salade

Samen lekker koken op een verder razenddrukke zaterdag vormt een klein rustpuntje op de dag. Helemaal wanneer vooral hij hakt en bakt en ik vooral zit en eet. Terwijl ik boven aan het werk ben, marineert hij (ontvelde) kip in geurige marinade en tegen de tijd dat ik afgepeigerd afdaal, is de "snelle en slanke kip" (naar een fijn recept van Ainsley Harriott, de presentator van het Engelse Ready Steady Cook) klaar voor consumptie:

De marinade bestaat uit sojasaus, ui, rode pepers, verse gember, piment, tijm en peper met een scheutje witte wijnazijn. De kipkluifjes zijn heerlijk sappig en mals en doen het bijzonder goed met een flinke schep knapperige salade van (voorgesneden!) witte kool, bleekselderij, (groene) pa- prika en bosuitjes in een dressing van mosterdyoghurt met verse dille. Geurig en groenterijk. Enige vraag die rest is: spelletje spelen of filmpje doen?

Lekker hoor, beminnaar. Het is goed verzorgd te worden. Schijn- baar gaat de liefde van een vrouw óók door de maag!

Pompoenpizza

Pizza bij voorkeur van Casa di Mama en pompoen bij voorkeur een butternut squash. Walnoten erover; inderdaad GOED!

Knisperrijst

Ben ik nou zo kippig, of lijkt favoriete ontbijtklassieker 'rice kris- pies' daadwerkelijk te verdwijnen? In sommige supermarkten kan ik het grote blauwe pak (375g) met gepofte (en geroosterde) rijst niet terugvinden. Deze ontbijtgranen van Kellogg's bestaan al meer dan tachtig jaar en zijn geliefd (bij mij in ieder geval) vanwege hun "snap crackle and pop" geknisper wanneer je er melk aan toevoegt. Rice krispies kunnen toch niet daadwerkelijk verdwijnen? Dat zou net zoiets ongelooflijks zijn als wanneer het grote blauwe bord met treininformatie van Utrecht Centraal zou worden verwijderd, ik zeg maar iets..

23 oktober 2011

Griessoufflé met banaan

We waren uitgenodigd door de ouders en aangezien daar bijna het voltallig gezin aanwezig zou zijn, stelde mijn moeder voor gezellig te koken. Wat ik als een uitgelezen aangelegenheid zag om dan een dessert te maken, want koken doe ik de laatste maanden niet veel meer (eerst kon het niet en nu heb ik er nauwelijks nog tijd voor).

Ik had niet echt een groots idee in mijn hoofd, maar aangezien er altijd wel een stapeltje wil-ik-nog-maken-recepten rond slingert, heb ik er daar één vanaf geplukt. En dus werd het een romige 'natte cake' van fijn griesmeel en (+50g) amandelpoeder, met een volle banaansmaak. Een machtige rakker waar kokosrasp (misschien in plaats van amandelschaafsel) niet op had misstaan. Note to self: éérst amandelschaafsel roosteren alvorens als topping in te zetten.

De hoeveelheid bleek genoeg voor twéé bakvormen en dus had ik thuis ook nog een toetje.

Hanze Kookboek

Wie kringloopt, die heeft wat. Of tenminste, wie wel eens door een kringloopwinkel neust, heeft grote kans bij tijd en wijle een parel te vinden. Met in het achterhoofd natuurlijk dat 'schoonheid in 't oog van de behouder is'. Zo kocht ik pas geleden een heus hanzekook- boek in een goed-gesorteerde Foenix te Apeldoorn (€2):

Het betreft een bundeling recepten, die anno 1990 voor de tweede lustrumviering van het Hanzeverbond door de stad Deventer (en Zutphen) is samengesteld. Daartoe werden tachtig hanzesteden aangeschreven, van Nederland via Duitsland tot Polen en Sovjet Unie, met de vraag een recept op te sturen dat specifiek dan wel typerend voor die stad is. Waardoor dit boek (20x28cm, zachte omslag) meer dan driehonderd gerechten bevat die stuk voor stuk een prachtig tijdsbeeld geven. Zij het oud of nieuw.

Zoals "rattenstaarten" uit Hamelen, Harderwijkse visserstroost, gouverneursgehakt uit Hattem, vliersoep en Lübecker gekruide ham. Gebak, vleesgerechten, dranken; wie enigszins door de tekst heen kan lezen en het gemis aan foto's en plaatjes kan overzien, ontdekt een schat aan informatie over ons (regionaal) culinair verleden. En dàt is kaas naar mijn vuistje!

16 oktober 2011

De aller-aller-allervetste 'crème'

Superschrale droge handen krijg ik zodra het weer omslaat; en de vele gepoederde handschoenen die ik doordeweeks draag vormen een oorzakelijk verband. Elke keer opnieuw probeer ik met diverse smeersels schilfers en kloven te voorkomen, hoewel er soms geen smeren aan is.
Maar toen kreeg ik het lumineuze idee bij de apotheek te gaan shoppen en ik kwam thuis met vaseline/cetomacrogolcrème FNA, een verzachtende en beschermen- de vette crème die is samengesteld uit de relatief neutrale bestanddelen vaseline, cetomacrogolwas en paraffine, dus bijna geen bijwerkingen. Behalve dan een vet en soepel huidje waarmee je beter even niks aan kunt raken..

09 oktober 2011

Cees en co. weten raad:



Hoe kan het dat ik FoodTube nog niet eerder heb ontdekt? Vooral als Cees Holtkamp himself er met zoveel handige tips en trucs op te zien is. Op deze manier heb ik het nieuwe 24-uurs voedselkanaal (24Kitchen) op tv helemaal niet nodig!