31 mei 2009
Overdaad... wàt was het ook alweer?
27 mei 2009
DB: Apfelstrüdel
The May Daring Bakers' challenge was hosted by Linda of Make life sweeter! and Courtney of Coco Cooks. They chose Apple Strudel from the recipe book Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest and Prague by Rick Rodgers.
And doesn't thàt cookbook sound just absolutely like a musthave?!
Het recept voor strudeldeeg vind je op de websites van de hosts van deze maand (zie de links hierboven). Ik kneedde bloem, azijn, zout, zonnebloemolie en water (in dubbele hoeveelheden; goed voor dríe strudels, bleek later) met de hand doorelkaar; wat geen enkel probleem was. Plakkerig was het wél een beetje, maar na dik twee uur rusten in plasticfolie transformeerde de plakbal naar een zeer elastische zachte, tja, klei, wat wonderwel uitrolbaar bleek. Tissuedun moest het worden en dat zou ook gelukt zijn, ware het niet dat de lap deeg op een gegegen zó groot was dat het niet meer handelbaar bleek. Half opgevouwen, half uitgerold, ontston- den er tóch een paar scheurtjes. Het deeg kreukelde bovendien, maar was wel goed snijdbaar. Óók heel belangrijk: het deeg uitrollen op een goed doorbloemde schone theedoek!! Krijg dat dunne deegje na- melijk maar weer eens van de doek af, met te weinig bloem. God- dank voor dubbele porties deeg, zodat onbekommerd kon worden voortgezet met uitrolpoging twee.
I thought the rested dough was a bit like clay and I've really liked working with it. It was soft, very elastic but easy to cut. Having dusted a clean cloth with flower thoroughly, there weren't any problems with stickiness. I did however in fact reach the point where the dough became too large too handle, so there might have been some wrinkled areas but they didn't show in the end. Having enough patience to reach tissuethin dough proved to be a challenge, but that made me (afterwards!) love this month's recipe even more; for isn't thát what Daring Baking is all about?!
De vulling bestond uit dunne plakjes Jonagold (1,2kg), in marsala geweekte blanke rozijnen, gehakte walnoten, in boter gebakken fijngemalen vers witbroodkruim (niet te verwarren met paneer- meel; en dank u wel, keukenmachine), kaneel en suiker. Verder was er gesmolten boter nodig om de deeglap in te smeren en voor de rest bleek het een kwestie van techniek: dun uitrollen, opvouwen, vormen.
En afbakken, natuurlijk.
Het schijnt een welbekende strategie te zijn om potentiële kopers in je huis te behagen met de geur van versgebakken taart; nou, ik kan je zeggen: met apfelstrudel die net uit de oven komt zal het ook lukken om een prettige huiselijke sfeer (lees: geur) op te roepen. Wát ruikt het jammie; boven ruik ik al dat het gebak bijna klaar is. Héérlijk!
I've once heard that if you're selling a house, you should always bake a fresh apple pie. For the smell will draw potential buyers and will make them feel right at home. Well, it's safe to say that a freshly baked apfelstrudel will easily do the trick also. I was sit- ting upstairs and could smell the pastry getting ready in the oven down below. Nice!
Resultaat? Een smeuïge strudel. De korst was aanvankelijk alleen een beetje hard, maar dat was niets wat een nachtje in plasticfolie niet op kon lossen. Goed snijdbaar in handzame porties, zonder dat het hele geval uit elkaar viel. Het nut van het gebakken brood- kruim is mij enigszins onduidelijk, maar het zal ongetwijfeld het excessieve sap van bakkende appels hebben opgezogen, want de deegbodem was níet zompig. En jeuj: wéér een nieuwe techniek geleerd. Want de ware uitdaging dit keer was, zoals het eigenlijk hoort, het wonder van de deegbereiding cq. deegverwerking. Oftewel: hoe bloem een zakdoek wordt!
The results are in. This strudel was moist, a bit crunchy (at first a bit too much, but that disappeared after wrapping the strudel in plastic foil overnight), easy to cut and - very important - holds its form. And I think I may have mastered a new technique: strudel pastry stretching and folding. Great!
26 mei 2009
Mechouia
Mechouia, oftewel salade tunisienne grillée, wordt omschreven als één van de simpelste Tunesische gerechten en tegelijkertijd één van de lekkerste. Soms gegarneerd met tonijn en eieren; soms tot moes gestampt en als dipsaus (cq. tapenade) gebruikt voor brood. Het bestaat er uit dat paprika's, rode ui, knoflook, rode peper en vleestomaten boven gloeiend houtskool worden geroos- terd tot ze zwartgeblakerd zijn (de heerlijke geur van gepofte ui en gegrillde paprika overstemt de stank van mijn gerookte kle- ren), waarna de groenten in 'n stevige plastic zak uitstomen om daarna te worden gepeld en in stukjes gesneden. Onder- tussen in een vijzel de verse knoflook met het karwijzaad, korianderzaad en grof zout fijnmalen en vermengen met het sap van een (eveneens geroosterde) limoen plus een flinke scheut extra vierge olijfolie. Alles lekker door elkaar husselen en serveren met (uiteraard) gestoomde couscous en een sappig stukje vlees. Wij aten er paardenkogelbiefstuk bij (ik zou zeggen met beleid gebakken op dezelfde nasmeulende bbq, maar dat is niet zo, want een grillpan op het gasfornuis leek mij voorspel- baarder en dus veiliger voor mijn dure stukje kwaliteitsprodukt; wat andere grill-durfals boven hun houtskoolvuur bereidden lees je hier).
24 mei 2009
Of je worst lust? Enóf ik worst lust!
Om te beginnen is de slagerij be- faamd om zijn gróte specialiteit: de gerookte paardenworst (€9,80 per kg). Je kiest een grote of een kleine, of koopt een halve worst; maar àl- tijd word je een plakje aangeboden. Om te proeven. Verder is er filet américain te koop (€1,45/100g), paardenhaas (€3,95/100g), tar- taar, schenkelvlees, hacheevlees en sucadelappen. Allemaal van wekelijks vers paardenvlees. Het assortiment varieert, omdat het aanbod van paarden varieert. Alleen het paardengehakt is niet puur (30% varken; €3,50/500g), maar wát sappig en mals is het. Hartstikke lekker. En wie kan een ossenworst van paardenvlees (€3,50) laten liggen? Vriendelijke mensen ook, daar niet van, maar wat mij vooral zal doen terugkomen, is het feit dat het om súpervers vlees gaat. Je wéét gewoon dat het hygiënisch is bereid. En omdat niet de hele winkel tjokvol spul ligt, ben je verzekerd van het beste dagaanbod. Moet je dan gaan discussiëren over het wel of niet eten van paard? Want je eet allang paard; het zit in fri- kandellen, kroketten, hamburgers, gehaktballen en overige vlees- snacks....
Einfacheiskrem nach Persischer Art
Een boek om te verslinden..
19 mei 2009
18 mei 2009
Karangsari
Behalve als 'pedas' ook verkrijgbaar in de varianten 'tidak pedas' en 'sedang' (ik weet níet wat het betekent, maar vooralsnog gok ik op 'pinda', 'tikkeltje pinda' en 'hete pinda').
17 mei 2009
Schelpsalade
Tevens geschikt voor het Hiroshima-herdenkingsbuffet...
Geboortesuikers - cookie style
Rest mij niets anders dan koekjes stapelen in aluminium bakjes:
Restaurant Matsuzaka
.
Na bijna een uur krijgen we vier loempiaatjes van het huis, omdat we zo lang moeten wachten. Dat is vriendelijk maar inderdaad: we moeten lang wachten. Dat is marketingtechnisch niet zo slim, want als je om je heen gaat kijken valt de troosteloosheid van deze zaal meer en meer op. Jammer, want het zou zoveel beter kunnen. De stoelen zitten niet verkeerd en de sushi is nog altijd GOED, maarrr: die plastic bloemen, het totaal overbodige podium, de plaktegels, het wachten. Gelukkig ben ik in erg goed gezelschap maar zo prijst Matsuzaka zichzelf uit de Arnhemse (sushi)markt..
Baked mung bean cake
15 mei 2009
Griesmeelvruchtencake
Dat neemt niet weg dat de cake zelf, lekker korrelig met griesmeel, heel smakelijk was. Met gedroogde blau- we bessen en grofgesneden sukade erin. Cadeautje. Voor vrienden die laatst ook met een cake voor óns kwamen aanzetten. Zich toen nog onbewust van het feit dat daarmee voor mij natuurlijk een nieuwe traditie is gezet; elke keer dat we elkaar zien een cake (of taart) of de gastheer/ vrouw bakken. Nu maar hopen dat ze de hint oppikken...
Griesmeelvruchtentaart uit Gebak, nieuwe stijl (p.72)
14 mei 2009
Het Sociale Kookboek
Bourgondisch vlees van het rund
Vandaag op tafel: boeuf bourguig- non. Aangebakken stukken vlees gaan met sjalotten, worteltjes en een halve fles rode wijn in een gietijzeren pan de oven in (met deksel). Na een uurtje of twee is het vlees diep roodbruin van kleur, waarna de saus nog verder ingekookt kan worden voor een intensievere smaak. Lekker, hoor. En dat restje wijn komt ook wel op...
Teenloos
13 mei 2009
Oude stijl is nieuwe stijl
Deze A4-formaat paperback "Gebak in nieuwe stijl" (uit 1988) is zo'n achterhaald geval. De foto's detoneren in hoofdkleuren boerenbruin en hollyhobbygeel, maar tòch zal dit boek in mijn keuken blijven staan. Omdat er gek gebak in staat (kruidige sherrytaart, pijnboompittenrol of karnemelkkoek); elk recept precies één pagina beslaat en er bovendien een grote zo-moet-'ie-er-uit-komen-te-zien-foto naast de tekst prijkt; maar vooral om- dat geprobeerd is smakelijk gebak te creëeren dat niet zo rijk is aan suiker en vet. Moscovisch gebak dus bijvoorbeeld (= luchtige cake van eiwitten) of tahoetaart. Een zeer uitgebreide selectie taarten, cakes, theebroden en gebakjes.
12 mei 2009
Exotische verrassing
Open van ma-vr: 10-19u, za 9-19u, do 10-21u.
10 mei 2009
Flirten met de Turkse traditie
Je kan er ook een frikandel van de buurtsnackbar bij eten; dan hoef je je eigen gasfornuis niet eens aan te zetten. Handig ook voor een zomerse picknick (het is nog wel geen zomer, maar met temperaturen als vandaag is de lente ook goed).
De Zalm te Gouda
Route Nederland: de Kanaalstraat
Overigens is in juli en augustus zoals te verwachten de halve Kanaalstraat dicht; zeker met volle wagen richting mediterranée.