Van de restanten brood bak ik broodpuddinkjes. Door het deeg schaaf ik de halve courgette die ik onderin de groentela vind, samen met de twee uitgedroogde appels die ik nog ergens vandaan tover. Flesjes water (0,5l) liggen in de diepvries; die gebruik ik morgen als bevroren koelelementen in de koelbox.
21 juli 2007
Op vakantie
Van de restanten brood bak ik broodpuddinkjes. Door het deeg schaaf ik de halve courgette die ik onderin de groentela vind, samen met de twee uitgedroogde appels die ik nog ergens vandaan tover. Flesjes water (0,5l) liggen in de diepvries; die gebruik ik morgen als bevroren koelelementen in de koelbox.
Tjoepkes
Cuberdons zijn in principe verkrijgbaar in de traditionele dieprode kleur en hebben dan een frambozensmaak, maar ik heb ze ook al wel eens gezien in geel en groen, met fruitsmaak (destijds bij Oud-Huis Himschoot op de Groentemarkt, Gent).
Mijn absolute favoriet echter, heeft een anijsachtige dropsmaak en is zwart van kleur; maar is zeer moeilijk te verkrijgen. Met de Gentse Feesten weet ik mijn mannetje te vinden op de Korenmarkt, achter de StNiklaas Kathedraal, maar dit jaar moest ik een stevige €0,45 per stuk betalen. Het is het voor die ene keer per jaar wel waard, want wat hebben we er van genoten.
Meer informatie over 'Gents' danwel Belgisch snoep, hier.
17 juli 2007
Bestelling
Pijnboompitten bolus
Pijnboompitten bolus
Ingrediënten:
500g bloem
75g fijne kristalsuiker
30g verse gist
¼l melk
80g (room)boter
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
30g amandelpoeder
1 limoen: rasp en sap
2el melk
300g pijnboompitten (of notenmengeling)
100g sukade
150g rozijnen (sultana's)
4el parelsuiker
Snijd de boter in stukjes en doe die in de kom. Voeg 1 losgeklopt ei, de vanillesuiker, het amandelpoeder (facultatief), het limoensap en het limoenrasp toe. Kneed alles goed door elkaar (op de hoogste stand van de mixer) tot het deeg soepel is en gemakkelijk loslaat van de wand van de kom. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot elastisch, leg het terug in de kom en laat het afgedekt nogmaals rijzen, tot het in volume is verdubbeld (45-60 minuten).
Vet een springvorm met Ø24cm licht in met boter.
Week de rozijnen en laat goed uitlekken. Hak de noten, de sukade en de rozijnen grof en vermeng dit alles met de parelsuiker. Verdeel het deeg in handzame stukken (in mijn geval ca. 25) en rol deze uit tot vingerdikke repen. Roer het tweede ei los met 2el melk en bestrijk hiermee het deeg. Bestrooi de repen met het noten-sukade-rozijnen-parelsuiker-mengsel en druk aan. Rol de deegrepen op en vul hiermee de sprinvorm. Laat nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de bolus onder in de oven in 40 minuten goudgeel (eventueel afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt).
Hoewel het wel bijna een echte taart is, kan het eindresultaat ook als zoet brood door de beugel. Het heerlijke elastische gistdeeg heb ik, in verband met tijdgebrek (ja, ik was weer 's avonds aan het bakken), niet lang genoeg laten rijzen in de springvorm, waardoor mijn taart een tikkeltje compact uit de oven kwam. En vullend (cq. zwaar) was. Op dag twee was de taart al behoorlijk aan het uitdrogen, helaas. Lijkt me ook erg lekker met plakkerigzoete karamelsaus.
16 juli 2007
Comocomo
De internetzoektocht naar lopende band gaf in Brussel enkel het restaurant Comocomo (A. Dansaertstraat 19). Geen nigiri's of maki's op deze band, maar pinxtos; oftewel, Baskische tapas. Ook goed. Het leuke van zo'n lopende band vind ik het staren naar al wat voorbij komt. Kleine cadeautjes razen voorbij, aan mij om er af te pakken wat ik hebben wel. Puur entertainment.
Maakt niet uit wat je eet hier, elk bordje kost €3,00 (zowel een halve little gem met wat tomatensalsa, als sjieke kazen en pata negra passeren de revue). Voor drie bordjes betaal je €8,50, voor zes €14,00. Ook best aan de prijs. Sommige tapas zijn helaas doordrenkt met olijfolie (dat krijg je van dat lange op de band staan), maar de meeste zijn best goed. Vooral de 'tonijn met ansjovis' is lekker.
De "Kam Yuen" supermarkt te Brussel
Deze gekruide sesamzaadjes ken ik al uit Groningen. Maar daar hadden ze alleen die met wasabi smaak. Er zijn er nog meer: sojasaus; pruim; bamboe houtskool en knoflook.
Kam Yuen supermarkt in Brussel
Dus toog ik naar Brussel vandaag, voor een proefrit. En aangezien ik toch in Brussel was (het is maar een halfuurtje, als je eenmaal je weg kunt vinden in de 'on-logistieke' Belgische hoofdstad...), leek het mij fijn om in m'n uppie een beetje langs de winkels te dwalen. Dat was inderdaad fijn, want vanaf de Grote Markt kwam ik zonder enige moeite voor een Aziatische supermarkt te staan. Vroeger zat hier een Sun Wah gevestigd (die nog wél resideert in Gent en Antwerpen), maar in Brussel, op de Zwarte Lievevrouwstraat 2-4, stuit je nu op een heuse Kam Yuen.
Kaasmolentje
Destijds gekocht bij Zus en Zo te Nijmegen (Houtstraat 49-51).
Potje thee
Op een rommelmarkt enkele maanden geleden kocht ik voor €4,00 een airpot van 2,5liter (Alex Meijer). Aanvankelijk puur uit nostalgische overwegingen, want bij mijn oma kwam vroeger met verjaardagen ook een dergelijke thermos (met boerenbont-print) op tafel; vooral om een grote pot in één keer te hebben. De thermosfles is een soort 'theetap': door de grote knop bovenop in te drukken, wordt de drank gedoseerd door het kraantje gepompt. Maar je hebt airpotten waarmee je moet blíjven pompen en je hebt airpotten waarbij de drank blijft stromen. Mijn airpot is van het laatste type en geeft zelfs na vele uren nog fijn hete thee ('s morgens thee zetten, 's avonds nog warm!!).
Deze airpot onlangs gezien bij SupraBazar (Grote Baan 124, Lovendegem, B); een thermos van 3,0l voor €47,95 en van 2,0l voor €43,00.
Bonbonvulling
Als je een beetje door de lay-out heen keek, kocht je met deze pastachoca (beregoed...) een pot zachte praliné met pure honing nasmaak. De beste vulling die je kon hebben voor zelfgemaakte bonbonnetjes (heb ik nog een tijdje gedaan). Zou je eigenlijk ook gewoon honing door melkchocoladepasta kunnen mengen om hetzelfde effect te krijgen?!?
15 juli 2007
Kloosterontbijt in kloostertuin
Bloemenijs
Kippen zijn verstandige dieren, ze weten hoe te genieten. 's Morgens springen ze van hun stok en starten welgemutst een dag van scharrelen, kakelen, eten en pronken. En ze leggen alle dagen hun ei. Kortom: kippen hebben een gezonde levenshouding. Zo zijn óók de Gentse Feesten dagen van welgemutst scharrelen, een beetje kakelen, iets eten en je ei kwijt kunnen. (vergezocht...?!?)
"Gentse Feesten" betekent: door de stad zwalken, in het park hangen (Baudelopark wel te verstaan), iedereen zien, overal muziek, straattheater op de SintBaafssite (vorig jaar het onvergetelijke Bataclan), zoete ovenkoeken op het Emile Braunplein, zoeken naar neusekens met dropsmaak en niet te vergeten: bloemenijs.
Bloemisterij "Papaver" (Jan Breydelstraat 6) wordt gerund door haar. Hij is doorheen het jaar reisleider en veelal van huis. Maar in de zomer keert hij terug naar Gent en prepareert voor ons genot zijn geurig ijs van echte bloemen. Eén bol kost een niet mis te verstane €1,50, maar... dan heb je ook echt iets bijzonders in handen (en er is wel meer ijs zo duur). In de verrassende smaken: eucalyptus, Bulgaarse roos, iris, saffraan, viool, lelie, cactus, sinaasappelbloesem, kaneel..:
Rublitorte
Het was al vrijdagavond, na een lange werkdag, toen ik aan de slag ging voor het gebak. De boter kwam rechtstreeks uit de koelkast en die heb ik dus even au-bain-marie iets zachter gemaakt, tot net niet gesmolten. Cassonade erdoor gemengd, met het rasp van 1 sinaasappel en 1 limoen. Even wachten tot de boter weer iets gestold was. Tot een zachte crème mixen.
Eieren splitsen en de dooiers door het botermengsel roeren (staat niet in het recept), samen met 2el vers sinaasappelsap. Zelfrijzend bakmeel en bakpoeder boven het mengsel zeven en tot een homogeen deeg roeren. Vervolgens heb ik de volgorde iets aangepast en amandelpoeder met de geraspte wortelen door het deeg gemengd. Beetje voor beetje de stijfgeklopte eiwitten door het deeg spatelen en het geheel in een vorm storten. Ik gebruikte de siliconen tulbandvorm; niet handig, achteraf, omdat het deeg nadien zeer plakkerig bleek en ik wel even bezig was om de vorm weer schoon te krijgen. Een simpele springvorm of cakeblik was beter geweest. De aangegeven baktijd was goed. Het hele garneren heb ik achterwege gelaten in verband met bedtijd.
Eindresultaat: een heerlijk natte, luchtige, zoete cake, die er met smaak in ging bij ons bezoek.
12 juli 2007
The case of the impossible screw
Drie kleine schroefjes, verzonken in het plastic, houden het ding intact. Twee van die schroefjes kunnen met een kruiskop-schroevendraaier worden losgemaakt, maar schroefje nummer drie... Schroefje nummer drie is onmogelijk, en volgens mijn lief een duidelijk gevalletje consumentje-pesten. Ik geloof niet dat er een schroevendraaier bestaat om dit schroefje los te krijgen. Waarschijnlijk zelfs hebben 'ze' in de fabriek een speciale schroevendraaier gemaakt, enkel en alleen voor het doel van de permanente bevestiging.
Nou heb ik al een hartgrondige hekel aan het feit dat tegenwoordig (?) alles maar vervangen en nieuwgekocht lijkt te moeten worden (zo van, als je printer vastloopt, dat je van de specialist het advies krijgt een nieuwe te kopen; dat is goedkoper), met de onvermijdelijke tweedehandsdump in de afvalbak die Afrika heet, maar dit is puur boze opzet.
Dapper heb ik mijn eiwitten met de hand stijfgeklopt, maar helaas moet ik bekennen dat ook ik een kind van mijn tijd ben. Ik zal weldra voor een nieuwe mixer op pad moeten. Chips. Chips.
Consument delft het onderspit.
11 juli 2007
Geen ruzie over de afwas voor slechts €3,50
In handig 10x15 formaat. Je knipt en plakt de plaatjes naar wens op je computer, magnetisch fotopapier in de printer laden, afdrukken en voilà. De mogelijkheden zijn weer eindeloos, maar wij hebben ze vooral gebruikt voor ons eigen, uiterst sublieme SchoonmaakPuntenSysteem (ideaal om ruzies over -in elk geval- het huishouden te voorkomen).
(update 23-01-2010)
"TV diner"
Pluk de dag
Hoewel minder volle takken dan vorig jaar, draagt de pruimenboom nu vrucht. En hoewel de pruimpjes klein zijn, zijn ze zoet en sappig, wat niet altijd van de gekochte exemplaren kan worden gezegd. Bovendien vind ik het plukken heel leuk. Lekker op een ladder klauteren, een bakje in de hand en de rijpe zoetigheden tussen de takken uit tevoorschijn toveren.
Conclusie: wat heb je aan primula's en borderplanten in je tuin, als je de vruchtbare grond ook had kunnen gebruiken als moes-, kruiden-of fruittuin?!