25 oktober 2018

Mariëtte van Tuyl's 'Gezonde Ontbijtkoek'

De kindjes zijn wat groter (2 en 1 jaar oud nu) en dus kom ik wel weer eens ergens. Zoals in een boekenwinkel om met mijn neus in de kookboeken te gaan hangen. Kook-en bakboeken zijn er veel en veel te veel; niet bij te houden zoveel. Dus er valt altijd wel iets nieuws te bekijken. Maar dit ene boek sprong er uit en heeft ook daarna mijn aandacht vastgehouden: 'Puur Zoet' van Mariëtte van Tuyl. Want feitelijk kan ik niet meer wegkomen met "ik ben net bevallen" en het is hoog hóóg tijd om een gezonder lijf in balans te 'krijgen'.


En jazeker. Ik sta een foto te maken, ín de boekenwinkel, van een recept in dat boek dat me wel wat lijkt. Een kruidige ontbijtkoek zonder ei, zonder vet, zonder geraffineerde suiker. Thuis kom ik er achter dat mw van Tuyl ook een keurige website heeft: yes! Direct toevoegd aan mijn bladwijzers. En nu ook (net) de koek gebakken. Het is een heel makkelijk pureer-en-meng-recept, waar je nog geen kwartiertje voor nodig hebt. Inclusief het daadwerkelijke bakken (wanneer je het boodschappen doen niet meetelt), heb je dus een eindresultaat een uur na start.

Recept
Week 200g ontpitte dadels 5 minuten in kokendheet water. Giet af. Maal de dadels samen met 4el (100g) appelstroop en 250ml (amandel)melk fijn in de blender. Meng in een andere kom 300g volkorenmeel met 2tl speculaaskruiden, 1el kaneel, 2tl bakpoeder en een snuf zout. Roer hier met een spatel het dadenmengsel doorheen tot alles goed gemengd is. Stort het deeg in een ingevette vorm en bak 40 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden Celsius.


Nee natuurlijk. De koek is niet echt zoet. En ja natuurlijk, zoals verwacht is de kruidigheid van de overdaad kaneel en speculaaskruiden (ik had iets meer toegevoegd dan voorgeschreven) minder in de gebakken versie van het deeg. Maar de cake of ontbijtkoek of hoe je het wil noemen, is wel erg lekker. Smeuïg. Zacht van structuur en zacht van smaak. En - afgezien van de koolhydraten - zonder schuldgevoel. Maar ik heb wel spelt in plaats van tarwebloem gebruikt, dus dat verteert iets beter. Darmen ook tevreden. Dank, mw van Tuyl. Wat zal ik nu eens maken?

2 opmerkingen: