17 augustus 2014

De Smaak van Honing

Wanneer je op zoek bent naar een speciaal soort kookboek, is een kringloopwinkel vaak een goede plaats (met uitzondering van de nieuwste uitgaven; daarvoor moet je echt naar de boekhandel). Ik ken geen enkele kringloop waar ze nog meer kookboeken hebben staan, dan op de Zwaaikom (nr. 21) te Amersfoort. Je zou er zelfs 'kookboekkwartet' kunnen spelen met iemand. En ik geloof dat het hier was, dat ik deze "De smaak van honing" heb gekocht. Een kook- boek, volledig gewijd aan honing. Als je van honing houdt dus.

"Honing is niet zómaar iets zoets in een potje - het is een feest van geur en smaak. En het resultaat van een perfecte samenwerking tussen bij en bloem. Waarvan beide profiteren. Toen ik bedacht dat ik best een boek over honing en de genietingen daarvan wilde maken, had ik al direct deze 'bloemlezing' in het hoofd. Bloemen zijn toch de allereerste bron van alle honingen en ik vond dus ook dat zij een hoofdrol mochten spelen."
In dit boek bespreekt de eloquente auteur diverse bloemsoorten plus de daaruit ontstane (monoflore) honing. Zij geeft een aantal recepten waarin de honing in kwestie goed tot uiting komt. En er zijn heel veel kleurenfoto's die vooral de natuur tot hun recht laten komen; plaatjes van settingen met planten en bloemen waarin een gerecht staat of ligt. Het boek is een uitgave van Terra Lannoo. Ge- maakt door Elisabeth de Lestrieux met foto's van Rudolf Blom.

"Iedereen werd steeds enthousiaster over het verschijnsel honing en de oorsprong van die lekkernij. Maar ook het vaak opvallend verschil in smaak is een bron van veel verheugd genieten. Je hebt er in de kookkunst gewoon een extra kruidenrek bij, als je een rij honingsoorten kiest uit totaal verschillende nectarbron."
Eigenlijk is dit niet zozeer een kookboek als wel een boek over ver- schillende soorten honing, waarin 'toevallig' recepten staan. Stel je zou deze onbekende mevrouw de Lestrieux als honingexpert zien, dan is haar boek een prima leidraad om een bepaald type honing in een gerecht goed tot zijn recht te laten komen. Want zij heeft gelijk; er zijn véle soorten honing! Ook springbalsemienhoning is in het boek vermeld: op pagina 92 wordt er een hazelnootvlecht en roodlof in flensjes mee gekookt. Want in "De smaak van honing" kan honing zéker ook hartig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten