17 april 2013

Haarlemmer Halletjes

Haarlemse Halletjes, gebakken sinds 1693, zijn koekjes met een rijke historie. Ze waren zo lekker, dat ze zelfs internationale faam veroverden. In korte tijd waren er dan ook talloze bakkers die ze bakten. Namen van bakkerijen uit die tijd spreken voor zich: 'Het Gekroonde Halletje', 'De vergulde Halletjesberg', en 't Halfwegsche Halletje'. Door de (3) eeuwen heen zijn deze Haarlemmer Halletjes blijven bestaan. Tot 1991 de laatste bakker die het recept kende, zijn bakkerij sloot. Bijna ging een traditie verloren. Maar na een lange speurtocht wist men het originele recept te achterhalen. En voor Koekje werd dat door Cees Holtkamp vervolmaakt:

Erg leuk weetje naar aanleiding van het bovenstaand recept: 'Het Haarlems Dagblad (voorheen De Oprechte Haarlemsche Courant) verscheen voor het eerst in week één van 1656 en is daarmee de oudste nog bestaande krant ter wereld'. Niet dat ik me daar mee bezig houd als ik het deeg volgens datzelfde recept bereid, want water toevoegen aan boter en suiker geeft géén deeg. Verre van. Het is dat ik echt blindelings op meneer Holtkamp vertrouw, maar anders....

En het komt dan ook goed met het deeg, maar pas er wel voor op er slechts met één (1!) hand in te gaan, zéker als je alleen woont, want dit spul plakt erger dan peperkoek. En heb plasticfolie en een mesje (voor vingers-schoon-krab) al klaarliggen!

Met eenderde van de totale hoeveelheid deeg worden al ongeveer dertig koekjes gebakken. En met flink bloem blijkt het plakdeeg prima uit te rollen en te steken. Wel de bloem er dan grondig vanaf kloppen, anders bakt het in de oven aan tot een droge klontlaag (leert de ervaring). Maar wát een verrukkelijke geur komt er uit die oven. Kruidnagel, mmm, met hele sterke kerstmis connotaties! Blijf er wel bij, want een paar minuten te lang in de oven en ze zijn overbakken.

Een lekker knapperig, maar beetje droog koekje. Met een bijna ge- laagde, brosse structuur; wat nog het meest aan een biscuitje doet denken. De kruidnagel komt duidelijk in de smaak naar voren (met name in de nasmaak), maar alleen is 12g kaneel schijnbaar nog te weinig. Of ik moet betere (versere) kaneel kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten