08 februari 2010

Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool

Nou kun je best je kast volzetten met prachtig nieuwe (kook)boe- ken, maar weet dat met het verstrijken der jaren de moderniteit van de glanzende pagina's achterhaald zal zijn en de ooit met zorg gemaakte mooie kleurenfoto's er suf en oubollig uit zullen komen te zien. Onafwendbaar. Dus waarom zou ik dan voor minstens €26 de compleet herziene, gemoderniseerde 27e druk van het Amster- damse Huishoudschool Kookboek aanschaffen, als de ooknoggoed versie uit de jaren zeventig voor €2 op de boekenmarkt naar me ligt te lonken?!

C.J. Wannée was lerares aan de Amsterdamse Huishoudschool en ging er in de eerste jaren van de twintigste eeuw toe over om, op aandringen van vele (oud)leerlingen, een receptenboek uit te ge- ven. Bedoeld als handleiding bij het onderwijs in koken en tevens naslagwerk voor de huisvrouw. De kookpil kwam anno 1910 op de markt en werd vele malen herdrukt. Bv. de compleet herziene 25e druk werd treffend door NRCboeken gerecenseerd.
Het boek tracht zo compleet mogelijk te zijn en geldt al decennia als populair standaardwerk. Het is bij wijze van spreken "De zilve- ren lepel" van Nederland. Hoewel ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat míjn boek nog bijna puntgaaf is, met enkel een lichtverkleurde rug. De conclusie is dus, dat het vooral in de kast heeft gestaan...

Het dieprode boek met bijna vijfhonderd pagina's, begint met een uitgebreide kolom maten en gewichten (hoeveel gram is één boter -hambelegging stroop?), gevolgd door nóg een inhoudsopgave, en tabellen met voedingswaarden. Mw. Wannée begint zevenendertig pagina's verder met het prijsgeven van de eerste recepten, nadat ze al haar kennis aangaande keukeninventaris, gebruik van wijnen, menu's, tafelschikking, etiquette en menuthermen aan het papier heeft toevertrouwd. Tussen alle recepten door zijn enkele illustra- ties ("het rund en zijn onderdelen"), oude zwartwit reclames (Cro- ma, Koopmans, Knorr) en kleurenfoto's (van gerechten) te vinden, maar de absolute kracht van dít kookboek ligt in het zeer complete oeuvre aan gerechten uit de vaderlandse keuken. Hierin ga ik de door mij zo gezochte receptuur van oudhollandse streekgerechten wel vinden, al zal het even bladeren zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten