04 februari 2010

De authentiek Indische keuken

Met zijn prachtige retrostijl en dito letterdruk, is deze zalmrose pil een esthetisch fraaie aanwinst op de keukenplank. Daar waar dan de kookboeken staan, natuurlijk, want Lonny - wie kent 'm niet? - heeft zich voor dit naslagwerk volledig gepijnigd tot al zijn grijze hersencellen hun complete arsenaal aan recepten uit Indië hadden gespuid. Indië, of is het Indonesië? Nou, ook voor leken op het ge- bied van de vaderlandse historie is dit boek wellicht een uitkomst, aangezien de eerste 53 pagina's de hele geschiedenis uit de doeken doen. In een notedop: de Indische keuken als pijler van de eigen Indische cultuur - Jan Huyghen van Linschoten - VOC - Engeland eigent zich Indië toe - massale uittocht uit Indië - de invloed van de Chinezen - Indisch koken in Nederland - de rijsttafel - rijst vs. aardappel. Het geheel gelardeerd met prachige foto's in stemmig sepia.

De authentiek Indische keuken, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek, wordt gezien als één van de belangrijkste uitingen van de Indische cultuur. Misschien wel omdat het eten van zo'n Indisch gerecht je onherroepelijk meevoert naar een Indisch eiland; van beide zijn er overigens véél! Minder bekend is het feit dat deze Indische keuken een echt voorbeeld van fusion is: kolonisten in Nederlands-Indië pasten hun traditionele gerechten een beetje aan aan wat in den verre wél voorhanden was (huzarensalade met daging smoor; sop brunebon; kruidkoek met havermout; kwee karas karas=Indische drabbelkoeken). En later deden Indiërs die in Nederland neerstre- ken hetzelfde. Waardoor Hollanders hier ontdekten dat eten niet louter nuttig is, maar ook veel plezier kan geven. Het 'uit eten gaan' werd populair en daarmee was de interesse voor andere exotische keukens gewekt. Een heerlijke wisselwerking met een oude vriend en met een heerlijk, edoch niet geheel volledig lees/kookboek, tot gevolg. Persoonlijk mis ik Lonny's eigen ajam betawi (uit zijn lijn Oosterse kant-en-klaarmaaltijden), om maar iets te noemen en als dát er al niet in staat, hoe weet je dan dat het een standaard naslag- werk betreft, waar je van op aan kan (en ik geloof nooit dat dit "het eerste" is)?!

Maar héél mooi, met aandacht gemaakt is het wél en er is in culi- nair opzicht nog genoeg te ontdekken op de resterende 350 blad- zijden. Het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor uitleg over de gebruikte ingrediënten, mogelijke vervangers en diverse registers (thematisch, alfabetisch op Nederlandse naam en alfabetisch op Indische naam). Hoewel, Lonny, weet je zéker dat je ketjap zonder slag of stoot door maggi kunt vervangen? Oók als er 8el ketjap in een gerecht gaan?? Acht eetlepels maggi? Wérkelijk?!

1 opmerking: