16 januari 2010

Zopie

Wat míj betreft is het doel van de huidige dooiperiode om de nog aanwezige sneeuw en het nutteloze sneeuwijs te doen smelten, zodat de strenge vorstperiode die daarna komt (ik voorspel!) het water van sloten en vaarten kan omtoveren in het winterse toneel van de 16e Elfstedentocht. Ik heb begrepen dat veel mensen mij daarom voor gek verklaren daar zij het nú al helemáál gehad heb- ben met alles wat in de categorie "onder nul" valt, maar mòcht het toch nog gebeuren; ik ben een geoefend ZOPIEmaker!

Zopie? Wat is zopie? Koek&zopie is toch zo'n hutje op het ijs, waar warm spul verkocht wordt aan verkleumde schaatsers? Maar wat is dan zopie? Op deze vraag is men vaak geneigd "erwtensoep" te antwoorden. Maar dát is snert. Sopie is een soopje, een slokje, een borreltje. En zopie is een inmiddels in vergetelheid geraakte alco- holische versnapering uit de achttiende eeuw. In die tijd viel het ijs namelijk onder land- noch waterwet en dus werd hier naar har- telust gegokt, gezopen en zelfs gehoereerd (brr...) Zopie zelf heeft een beetje de consistentie van warme chocolademelk; is zoet en kruidig en verwarmt keel en mond vanaf de eerste slok.

Recept zopie (genoeg voor ca. 10 porties)
Breng 0,5l bokbier met 1 pijpje kaneel, 3 kruidnagels en 2 dikke plakken schoongeboende (biologische) citroen in een steelpan met dikke bodem aan de kook en laat vervolgens 20 minuten zachtjes doorpruttelen op een sudderplaatje (laag vuur). Zeef daarna het bier.
Roer 1 ei met 40g bruine basterdsuiker los en voeg hier al roe- rend een scheut warm kruidig bokbier aan toe. Roer daarna alle bier door het eiermengsel en doe het geheel direct terug in de warme pan. Breng het mengsel op middelhoog vuur opnieuw tegen de kook aan en laat indikken. Verwarm tien kleine glaasjes met kokend water voor (vullen en weer legen), giet in elk glaasje een scheut (witte) rum en verdeel de zopie over de glaasjes. Direct serveren en heet opdrinken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten